Vraag om inleveren salaris is geen uitzondering meer

Werkgevers die hun personeel vragen om een deel van hun salaris in te leveren zijn, in Nederland geen uitzondering meer. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van loonstrookverwerker ADP. Eerder dit jaar zorgden dergelijke verzoeken tot flinke commotie.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

ADP ondervroeg meer dan 1000 medewerkers van personeelszaken. Dit jaar verzocht 4 procent van hen het personeel tevreden te zijn met een lager inkomen. 'Dit komt neer op 25.000 bedrijven in Nederland.' Volgens de onderzoekers heeft 17 procent van de werkgevers in de bouw het personeel gevraagd om salaris in te leveren. In de sector advisering & onderzoek en vervoer & opslag heeft bijna 1 op de 10 bedrijven een loonoffer gevraagd. In de informatie- en communicatiebranche is dat 7 procent.

Opvallend is dat ook aan werknemers die onder een cao vallen gevraagd is salaris in te leveren (5 procent), terwijl dit volgens de meeste cao's verboden is.

Een ander populair middel om de kosten te drukken is demotie. Meer dan een kwart van de organisaties vraagt werknemers een stapje terug te doen. Hoogstwaarschijnlijk zakken meer werknemers in het komende jaar in functie, 15 procent van de werkgevers onderzoekt de mogelijkheden hiertoe.

Naast het inleveren van salaris en een eventuele demotie kampen werknemers met versoberende voorwaarden. Zo daalde het aantal bedrijven dat de reiskosten vergoedt en is ook een vergoeding voor studiekosten steeds minder aan de orde. Ook regelingen als het collectief pensioen, een jubileumuitkering, een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering, een thuiswerkvergoeding en ouderschapsverloven moesten het ontgelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden