Vraag naar personeel neemt af

AMSTERDAM - De vraag naar personeel is in januari fors gedaald. In vier weken tijd plaatsten werkgevers bijna negen procent minder vacatures op internetsites.Dit blijkt uit de maandelijkse werkgelegenheidsindex van de vacaturewebsite Monsterboard.nl.

De plotselinge neergang komt na het vacaturerecord in december. Toen steeg de vraag naar personeel tot het hoogste niveau in tien jaar. De vraag naar personeel is nu terug op het niveau van maart vorig jaar.

Bastiaan Vercouteren van Monsterboard.nl heeft geen kant-en-klare verklaring voor de onverwachte ommekeer. ''In januari ligt het aantal vacatures altijd wat lager dan in december, maar dit is wel een heel wat heviger daling. Het is de grootste sinds 2005.''

Hij vermoedt dat de aanhoudende berichten over de afnemende economische groei een rol spelen. ''De werkgevers spelen in op die verwachtingen en maken voor de zekerheid pas op de plaats.''

De vacature-index van Monsterboard.nl loopt sinds het begin van de metingen in 2005 altijd minstens twee maanden voor op de officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gisteren publiceerde het CBS de cijfers van het laatste kwartaal van 2007. Daarin staat het aantal vacatures op de hoogste stand ooit: 236.000. Het CBS meldt dat die stand drie maanden eerder ook al bereikt was, zodat de groei van de werkgelegenheid ook in die meting stagneert.

Monsterboard.nl baseert zich bij zijn vacaturemeting, de Monsterboard Employment Index, niet alleen op het aanbod op zijn eigen website. De maandelijkse barometer peilt driehonderd Nederlandse carrièresites en online vacaturepagina's van bedrijven.

Vercouteren: ''Onze steekproef is een representatieve afspiegeling van de feitelijke vraag. Tegenwoordig staat negentig procent van alle vacatures ook op internet.''

De Monsterboardindex zakte van 205 punten in januari vorig jaar naar 188 punten dit jaar: een afname met zeventien punten. Opvallend is dat de vraag naar sollicitanten vooral afneemt in de financiële dienstverlening. Hier daalde de index met liefst 29 punten.

In de zwakke economische regio's Groningen, Friesland en Drenthe valt de vraag naar personeel het meest terug; in Zeeland met acht punten het minst.

De index van Monsterboard meet maandelijks de vraag naar personeel. Het CBS publiceert eens in de drie maanden zijn cijfers.

Vercouteren: ''Onze cijfers wijken niet af van die van het CBS, wij komen er alleen eerder mee. Doorgaans bevestigt het CBS de trend die wij zien na enige tijd. Zo zagen wij de stijgende vraag naar personeel begin vorig jaar ook iets eerder.''

Michiel Vergeer van het CBS concludeert: ''De vraag naar personeel stabiliseert. Maar het is nog te vroeg daaruit te concluderen dat er een afname in aantocht is. Als de economie dit jaar blijft groeien, zal de vraag naar personeel zelfs nog wel kunnen toenemen.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden