Vraag naar ontbijt op school

AMSTERDAM - Een vijfde van de ouders in Amsterdam wil dat hun kind al voor schooltijd wordt opgevangen. Zeven op de tien ouders hebben behoefte aan naschoolse opvang.Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente. Vanaf komend schooljaar zijn alle scholen in het basisonderwijs verplicht buitenschoolse opvang te bieden als ouders daarom vragen.

Vincent Forceville, coördinator van Buitenschoolse Opvang Amsterdamse Scholen (Boas) heeft gemerkt dat het een grote klus is scholen voor te bereiden op deze 'zorgplicht'. ''De schooldirecteuren zijn er niet zo happig op. Ze vinden veelal dat het buiten hun onderwijstaak valt'', zegt hij.

Daarbij is volgens hem sprake van een grote druk, omdat er voor augustus nog een hoop moet veranderen. ''Vind maar iemand die 's ochtends om half acht even aan de slag wil en vervolgens weer tussen de middag,'' aldus Forceville.

Voorschoolse opvang betekent in de praktijk dat de school ook een ontbijt aanbiedt. Dat kan een uitkomst zijn: uit eerder onderzoek is gebleken dat op Amsterdamse scholen veel kinderen met een lege maag de klas in komen.

Op de Zoetermeerse Basisschool Het Zwanenbos is deze week al een proef begonnen met het ontbijt. ''We zagen vaak dat er vermoeide en ongeconcentreerde kinderen in de klas zaten,'' vertelt adjunct-directeur Angelique te Braak. ''Toen onze gymleraar een keer aan een klas vroeg wie er had ontbeten, stak maar de helft een vinger op.''

Dat het ouders zo wel erg gemakkelijk wordt gemaakt, neemt Te Braak op de koop toe: ''Ik heb liever een goed gevoed en geconcentreerd kind in de klas dan een hongerige leerling.''

Overigens willen de ondervraagde Amsterdamse ouders wel dat hun kinderen zich thuis voelen tijden hun maaltijden. Maarliefst 83 procent noemt het belangrijk dat het kind eet in 'huiselijke sfeer'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.