VR-installatie op CS moet toerist Amsterdam uit sturen

Op Amsterdam CS kunnen toeristen virtuele trekpleisters buiten de stad bezoeken. Het doel: laten zien dat Nederland meer te bieden heeft en het toerisme verspreiden.

Amsterdam in VR brengt de toerist op CS met Oculus Go-brillen virtueel buiten de stad Beeld Tammy van Nerum
Amsterdam in VR brengt de toerist op CS met Oculus Go-brillen virtueel buiten de stadBeeld Tammy van Nerum

In de etalage van de I Amsterdam Store staat één bezoeker met zijn hoofd te draaien. De 21-jarige Australiër heeft een virtualrealitybril op. "It's nice," zegt de toerist, die nog vier volle dagen in Amsterdam zal doorbrengen, als hij de bril naast een stapel folders teruglegt. Hij heeft zojuist een virtuele uitstap gemaakt naar 'een plek met veel bloemen'.

De VR-installatie is een idee van Amsterdam Marketing: toeristen die langer dan één dag in Amsterdam verblijven lekker maken om ook plekken buiten de hoofdstad te bezoeken.

De brillen bieden zes video's met elk een ander thema. Van de Keukenhof, Volendam en het Muiderslot tot Almere, Haarlem en Zandvoort, allemaal komen ze aan bod. Nederland is meer dan Amsterdam, blijft de boodschap.

360 gradenvideo
Terwijl gidsen allerlei feiten opsommen - tulpenbollen werden gegeten in de Tweede Wereldoorlog, maar ze zijn mooier dan ze smaken en Flevoland stond vroeger onder water - staat de kijker in de 360 gradenvideo op de besproken plek.

Toch zijn de Australische toerist en zijn zeven reisgenoten, allemaal rond de 20 jaar, nog niet van plan om af te reizen naar andere steden binnen Nederland.

"We zijn er net en we willen nog wiet roken, naar het Sex Museum en het Joods Museum. En we willen 's avonds uit. Kan dat hier doordeweeks? Ja? Dat gaan we doen dan. Daarna gaan we door naar Barcelona."

VR-ervaring in de stad
Ook de 28-jarige Paul en Sara uit Engeland blijven na hun VR-ervaring in de stad. "Dit is onze eerste keer. Dat willen we goed benutten. We zijn al naar The Amsterdam Dungeon geweest en het Hash Marihuana & Hemp Museum. Misschien gaan we een volgende keer naar andere steden, maar er is nog genoeg te zien in Amsterdam." Zoals een souvenirshop aan het Rokin en de Noord/Zuidlijn die ze daar straks heen zal brengen.

Mirjam (38) en Richard (41) Andreas uit Zwitserland kunnen de adviezen van Amsterdam Marketing wel waarderen. Ze fietsten van Arnhem naar 's-Gravenzande en Hoek van Holland voor ze in Amsterdam afstapten. "We blijven drie nachten en daarna gaan we verder door Nederland reizen. We weten nog niet zo goed waarheen. Daarom zijn we in deze winkel."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden