VPRO-presentator Wim Brands (57) overleden

Radio- en televisiemaker Wim Brands is maandagochtend op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

Wim Brands in 2013 Beeld anp
Wim Brands in 2013Beeld anp

Dat meldt de VPRO, waarvoor hij de afgelopen elf jaar het programma VPRO Boeken presenteerde. "Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie," zegt hoofdredacteur VPRO televisie Karen de Bok.

Boekenman
"Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen."

Ten Slotte

Wim Brands was een van de weinige zichtbare ambassadeurs van het boek, schrijft literair journalist Maarten Moll in een Ten Slotte [+].

Brands was al sinds de jaren tachtig verbonden aan de VPRO en maakte er vele radio-uitzendingen over literatuur en filosofie. Samen met Wim Noordhoek richtte hij het programma De Avonden op. In 2009 kreeg dat programma een erepenning van de Vereniging van Letterkundigen. Op Radio 1 maakte hij lange tijd het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs.

Dichter
Brands was naast radio- en televisiemaker ook dichter. Zijn werk werd op zijn negentiende al gepubliceerd door K.L. Poll van Hollands Maandblad. Zijn laatste bundel 's Middags Zwem ik in de Noordzee verscheen in 2014. Brands droeg de bundel op aan zijn toen ernstig zieke vriend René Gude, die inmiddels ook is overleden.

"Hij heeft in het licht van de dood nagedacht over sterven," zei Brands in een interview met Het Parool over Gude. "En hoe je je humeur, gevoel en verstand juist zo moet dirigeren dat je niet continu in doodsangst verkeert. Dat kan door stoïcijns te zijn. En dan niet in de betekenis van dat je je gevoel moet wegdrukken, zoals zoveel mensen denken. Dat is niet juist. Het gaat er om je verstand in toom te houden. Niet ontkennen maar ook niet wegdrukken. Eigenlijk is het schrijven van poëzie niets anders dan dat."

Het Parool sprak Wim Brands in 2014 over de dichtbundel 's Middags Zwem ik in de Noordzee. Lees het interview hier terug [+].

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden