VPRO Boeken geëerd met taalprijs

De Groenman-­taalprijs gaat dit jaar niet naar een persoon, maar naar het verdwijnende tv-programma VPRO Boeken.

Wim Brands, overleden in 2016, was de eerste presentator van VPRO Boeken.Beeld anp

De tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door een juist en creatief gebruik van het Nederlands. De prijs wordt toegekend door de stichting Let Op Uw Taal (Lout). Door dit jaar de prijs niet uit te reiken aan één mediapersoonlijkheid maar aan een collectief – de medewerkers en presentatoren van het literaire tv-programma VPRO Boeken – wil de stichting het programma alsnog de lof toezwaaien die het verdient.

De opheffing van het programma, dat sinds 2005 elke zondagmorgen is uitgezonden op NPO 1, heeft geleid tot brede kritiek. Honderden schrijvers, journalisten, tv- en radiomakers en columnisten tekenden in een ingezonden stuk in NRC protest aan tegen de beslissing van de NPO om het programma van de buis te halen en te vervangen door een breder cultuurprogramma.

Acht keer Ahoy

‘Terwijl de overheid alles in de strijd gooit tegen de ontlezing in Nederland, stopt de NPO met een programma waar wekelijks zeker tussen de 100.000 en 150.000 mensen naar kijken. Ter vergelijking: dat is ongeveer acht keer een vol Ahoy. Daar kan geen leesbevorderingsproject tegenop,’ aldus de ondertekenaars, onder wie Adriaan van Dis, Herman Koch, Peter Buwalda, Margriet de Moor, Kees van Kooten en ­Niña Weijers.

VPRO Boeken wordt afwisselend gepresenteerd door Carolina Lo Galbo en Tjitske Mussche, die de laatste vier maanden van 2019 Jeroen van Kan vervangt, die op zijn beurt vanaf 2016 de eerste presentator, dichter Wim Brands, verving na diens overlijden.

In VPRO Boeken worden twee auteurs van net gepubliceerde boeken geïnterviewd. ‘De stichting Lout schenkt de Groenman-taalprijs 2019 met des te meer genoegen aan VPRO Boeken aangezien het tv-programma vanaf eind december 2019 helaas wordt opgeheven,’ aldus de bekendmaking donderdag. De prijs – genoemd naar mr. F.E.H. Groenman, een van de eerste medewerkers van Onze Taal, die met een legaat van 100.000 gulden aan de basis stond van Lout, wordt 8 december uitgereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden