Vos zou besluitvorming exact weer zo doen

Vos wist al maanden van te voren dat het voor de luchtkwaliteit nauwelijks iets uitmaakte als oudere, vervuilende auto's uit de binnenstad zouden worden geweerd via een milieuzone. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Vos wist al maanden van te voren dat het voor de luchtkwaliteit nauwelijks iets uitmaakte als oudere, vervuilende auto's uit de binnenstad zouden worden geweerd via een milieuzone. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - GroenLinkswethouder Marijke Vos vindt dat ze zorgvuldig is geweest bij het afblazen van de milieuzone voor personenauto's. ''Ik begrijp niet zo goed waar al deze commotie vandaan komt,'' zei ze gisteravond in Waterloo, het politieke discussieprogramma van AT5. Als ze het besluitvormingsproces over moest doen, zou ze precies hetzelfde hebben gedaan.

Begin mei bevestigde de gemeente dat de milieuzone van de baan is. Zaterdag meldde Het Parool op gezag van een aantal betrokkenen dat Vos al maanden daarvoor wist dat het voor de luchtkwaliteit nauwelijks iets uitmaakte als oudere, vervuilende auto's uit de binnenstad zouden worden geweerd via een milieuzone. Die zone was juist bedoeld om de luchtvervuiling tegen te gaan. Collega-wethouders zouden bij Vos tevergeefs hebben aangedrongen op een snelle bekendmaking van het afstel van de milieuzone.

Morgen moet Vos uitleg geven aan de raad. Oppositiepartijen SP en VVD willen weten of duizenden Amsterdammers met oudere auto's onnodig lang in onzekerheid zijn gebleven. VVD-raadslid Robert Flos zinspeelde het afgelopen weekeinde op een motie van wantrouwen.

Vos erkende gisteren dat ze mogelijk in januari of februari een indicatie had gekregen van onderzoekers van TNO, dat de zone niet effectief zou zijn. Ze vond het toen te vroeg om dit te melden aan de raad.

Cruciaal daarbij was volgens Vos dat Nederland nog geen uitstel van Brussel had om te voldoen aan scherpere Europese normen voor schone lucht. Dat uitstel, dat begin april volgde, werd alleen verleend aan landen die konden aantonen dat ze een stevig pakket met milieumaatregelen zouden nemen.

Zonder uitstel was de milieuzone alsnog noodzakelijk geweest, aldus Vos. Als ze eerder had bekendgemaakt dat de zone er niet kwam, had het risico bestaan dat ze dit weer moest terugdraaien. ''Het gaat niet aan een soort flipperkast te worden.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden