Vos wist al snel dat zone geen zin had

AMSTERDAM - TNO-onderzoekers hebben hooguit een paar weken nodig gehad om te bepalen dat de Amsterdamse milieuzone voor personenauto's vrijwel zinloos was. Dit blijkt uit antwoorden van wethouder Marijke Vos (Milieu) op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Robert Flos over een artikel in Het Parool van vorige week zaterdag.

Daarin stond dat Vos maandenlang het afblazen van de milieuzone blokkeerde, hoewel ze wist dat invoering zinloos was.

In juni 2008 kondigde de gemeente nader onderzoek aan naar de milieuzone, die vervuilende auto's uit de binnenstad moest weren. Het duurde tot november voordat TNO de opdracht kreeg, schrijft Vos. Op de vraag wanneer voor het eerst bleek dat de zone onvoldoende effect zou hebben, antwoordt ze dat er op 2 december een eerste indicatie van TNO was.

Pas op 8 mei meldde het college dat de milieuzone er niet kwam. Vos schrijft dat pas toen een besluit mogelijk was. Ze ontkende woensdag in de gemeenteraad dat collegawethouders voorstander waren van eerdere bekendmaking. De schriftelijke antwoorden laten die mogelijkheid wel open. Op een collegevergadering half februari zijn 'argumenten voor en tegen het besluit en snelle openbaarmaking uitgewisseld'.

Vos betoogde toen dat eerst zeker moest zijn dat Nederland uitstel zou krijgen om te voldoen aan strengere Europese luchtnormen. Ook wilde ze zekerheid over een alternatief voor de milieuzone. Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente half maart die zekerheid had.

Het bericht dat verkeerswethouder Hans Gerson in april tegen PvdA-Kamerlid Lia Roefs zou hebben gezegd dat de milieuzone overbodig was, berust volgens Vos op 'een misverstand', omdat Gerson dit niet met Roefs zou hebben besproken.

Maar raadslid Flos zei gisteravond dat hij van Gerson heeft gehoord dat dit onderwerp wel in dat gesprek aan de orde is geweest. (BAS SOETENHORST)

In juni 2008 kondigde de gemeente nader onderzoek aan naar de milieuzone, die vervuilende auto's uit de binnenstad moest weren. Foto ANP Beeld
In juni 2008 kondigde de gemeente nader onderzoek aan naar de milieuzone, die vervuilende auto's uit de binnenstad moest weren. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden