'Vos vertelt het halve verhaal'

AMSTERDAM - De Amsterdamse raadsleden die vorige week in Berlijn de effecten hebben bestudeerd van de 'milieuzone', zijn veel minder enthousiast teruggekeerd dan wethouder van Milieu Marijke Vos.Vanaf 2010 moet Amsterdam aan strengere Europese normen voldoen voor de hoeveelheid fijnstof in de lucht, anders dreigen grote bouwprojecten stil te komen liggen. Vos (GroenLinks) vertelde gisteren in deze krant dat de fijnstof in de lucht van Berlijn naar verwachting alleen al dit jaar met dertien procent zal afnemen als gevolg van de milieuzone, waarbinnen alleen relatief schone voertuigen mogen komen.

Maar de Amsterdamse delegatie ontmoette in Berlijn een deskundige die dit weersprak en kanttekeningen plaatste. ''Marijke Vos vertelt maar het halve verhaal,'' zegt VVD-raadslid Jos de Wit. ''We hebben met een wetenschapster gesproken die stelde dat de milieuzone niet helpt bij het terugdringen van fijnstof. De fijnstof wordt automatisch minder door het schonere wagenpark en doordat huishoudens in de ex-DDR van bruinkool zijn overgeschakeld op aardgas voor het verwarmen van woningen. De resterende fijnstof haal je volgens haar vooral uit de lucht door het inbrengen van meer groen in de steden.'' Met name groen op daken en grasvelden werden aangeprezen als filter voor fijnstof.

Ook PvdA-raadslid Peggy Burke en D66-fractievoorzitter Ivar Manuel, die eveneens mee waren naar Berlijn, plaatsen kanttekeningen bij het enthousiasme van Vos over de milieuzone. Manuel gaat de ambtelijke Milieudienst in Amsterdam nadere informatie vragen. ''De vraag is of de stad er verstandig aan doet sportvelden te bebouwen, zoals in de Watergraafsmeer, en de resterende velden te vervangen door kunstgras.'' De VVD pleit ervoor op de velden van AFC, die boven op de Zuidas komen te liggen, natuurgras te leggen.

Vos erkent in een reactie dat er in Berlijn discussie is over de dertien procent minder fijnstof die het stadsbestuur voorziet. Ze stelt dat de milieuzone nuttig is, omdat de luchtvervuiling ondanks het modernere wagenpark en verwarmingssysteem te hoog blijft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden