Vos hield fiasco milieuzone stil

Een elektrische schoonmaakwagen in stadsdeel Osdorp werd gisteren in gebruik genomen door Marijke Vos. Foto Marc Driessen Beeld
Een elektrische schoonmaakwagen in stadsdeel Osdorp werd gisteren in gebruik genomen door Marijke Vos. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) heeft het afblazen van de milieuzone voor personenauto's maanden geblokkeerd, hoewel ze wist dat het zinloos was oudere, vervuilende auto's uit Amsterdam te weren.

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Het was de bedoeling de binnenstad tot milieuzone te verklaren. Dat gebied zou verboden zijn voor sterk vervuilende auto's.

Toenmalig wethouder van Verkeer Tjeerd Herrema (PvdA) concludeerde vorig najaar al dat het weren van oude auto's te weinig nut had. Duizenden autobezitters verkeerden tot deze maand in de waan dat de gemeente een milieuzone wenste.

Dat kwam doordat GroenLinks er geen afscheid van kon nemen. Ook niet nadat onderzoeksinstituut TNO het stadsbestuur begin dit jaar cijfers had getoond waaruit bleek dat de zone niet zou werken. Volgens ingewijden durfde Vos de GroenLinksfractie niet te trotseren.

Bronnen rond Vos zeggen dat zij vanaf maart wist dat de milieuzone geen nut had, anderen zeggen dat dit al begin dit jaar het geval was.

In elk geval stond begin maart voor PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vast dat de maatregel van de baan was. Met Maarten van Poelgeest, wethouder en leider van GroenLinks in Amsterdam, wenste hij snelle openbaarmaking hiervan. Maar Vos hield een besluit tegen, met als argument dat Nederland wachtte op uitstel van de Europese Commissie om te voldoen aan strengere normen voor luchtkwaliteit. Hiervoor moest Nederland aantonen dat het al het mogelijke doet tegen luchtvervuiling.

Toen 7 april Europees uitstel volgde, wilde Vos nog niet naar buiten komen met het afstel van de milieuzone. Ze wilde wachten op de presentatie van nieuwe ontwikkelingen rond elektrisch vervoer. Die opzet mislukte doordat Het Parool 8 mei meldde dat de zone niet doorging.

CDA-fractieleider Maurice Limmen wil weten wanneer de gemeente wist van het geringe effect van de zone. ''Het college heeft de plicht de raad actief te informeren. De vraag is of dat tijdig is gebeurd.'' VVDraadslid Robert Flos zegt dat 'als dit klopt, informatie is achtergehouden voor de raad en Brussel'. ''Dan is het algemeen belang opgeofferd aan gekonkel in de coalitie en het milieuprofiel van GroenLinks.'' (BAS SOETENHORST)

Lees vandaag in de krant: Vos maakte van milieuzone een poppenkastspel
Een paar weken geleden bevestigde het stadsbestuur dat oudere, vervuilende auto's toch welkom blijven in Amsterdam. Twintigduizend autobezitters haalden opgelucht adem. Maar hadden zij veel eerder uit hun onzekerheid kunnen worden verlost? Een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden