Vos: geen tijd om te gapen

Marianne Vos is ongecompliceerd. Geef haar een fiets en ze rijdt er op weg, heel hard ook nog eens. Geef haar een bed en ze slaapt. Dat dit weekeinde de Olympische Spelen beginnen, brengt haar niet van haar stuk. Als ze de wekker niet zet, wordt ze - zelfs op de spannendste wedstrijddagen - niet voor negen uur wakker.

''Zenuwen? Daar heb ik normaal nooit last van. Tuurlijk, de avond voor de wedstrijd voel je altijd wat meer spanning, maar denk niet dat ik er niet van slaap. Ik hou van wielrennen, ik hou van het spel. Zolang je iets leuk vindt, hoef je je er ook niet druk om te maken. Bovendien, je fietst toch eigenlijk elke week tegen dezelfde tegenstanders. Je komt iedereen het hele jaar tegen, alleen zijn nu de belangen wat groter. Maar dit is ook gewoon een wedstrijd."

De wielrenster kwam maandag in Peking aan, waar ze toch wel een beetje schrok van de luchtkwaliteit, na een trainingskamp in Zuid-Korea. ''Ik heb al gemerkt dat het iedere dag anders is."

Dinsdag en woensdag trainde Vos op een circuitje in de buurt van het triatlonparkoers en verkende ze het olympisch dorp. Volgens Vos (21) komt het de komende dagen vooral op mentale kracht aan. Op dat terrein lijkt ze op de concurrentie voor te liggen, twijfel is haar vreemd. ''Iedereen die aan de Spelen meedoet is in topconditie. Dus moet je scherp zijn en blijven focussen."

Juist dat was voor haar een reden om per se de tijdrit te willen rijden. NOC*NSF oordeelde aanvankelijk anders. Vos zou tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, in de Chinese hitte dreigde overbelasting. Vonden de beleidsmakers. Vos zelf vond dat onzin, beet met succes - zowel sportief als verbaal - van zich af.

''Hoewel het soms rare stappen lijken die ik en mijn begeleiding maken, worden ze allemaal welbewust gemaakt. De een heeft nu eenmaal meer aanleg om verschillende onderdelen te combineren dan de ander."

Vos is namelijk helemaal niet bang om teveel te doen. Niets doen, dat vindt ze een drama. ''Ach, ik ben best goed in niets doen hoor, maar het moet niet te lang duren. Drie dagen op een strand, dat is meer dan het maximum.

Haar lichaam vraagt om prikkels. Kan een ander echt genieten van een strandvakantie, voor Vos is het een straf. ''Vorige zomer heb ik voor het eerst sinds mijn jongste jeugd een hele week niet gefietst. Dat was een opdracht vanuit de ploeg. Ik moest een week op vakantie. Met de auto reden we, op weg naar Zuid-Frankrijk, langs de Mont Ventoux. Zonder fiets! Tjonge, dat was lastig hoor."

Nu ze de tijdrit wel mag rijden, zal van verveling in Peking geen sprake zijn. ''Misschien dat het voor anderen lastig zal zijn om, met al die sporters bij elkaar, zich te blijven focussen, maar ik heb geen tijd om te gapen."

Vooral niet omdat ze na ieder onderdeel moet omschakelen. Vrijwel direct na de wegrace vraagt de tijdrit al haar aandacht en dan komt nog eens de omschakeling naar de baantred.

Op diverse trainingskampen bootste de DSB-renster het olympisch programma na. Het leerde haar dat ze, om snelheid te kweken, tussen de wegrace en de tijdrit in ook kan trainen op de piste. ''Ik denk dat ik maandag mijn benen weer lekker ga losmaken op de baan."

De olympische tijdrit kan ze ondertussen toch al dromen. Tijdens een verkenning van het parcours, in december 2007, liep de camera mee. Het bedrijf Tacx bracht voor haar bovendien alle hoogteverschillen in kaart en verwerkte de beelden op de computer tot een exacte kopie van het parcours. Een apparaat dat de weerstanden regelt, zorgde er voor dat Vos, op haar eigen fiets in haar eigen huiskamer, trappend alsof het om goud ging, zich in Peking waande. ''Het zou overdreven zijn om te zeggen dat ik de afgelopen maanden elke dag een rondje heb gemaakt, maar ik heb het wel vrij intensief gedaan.

Niet alleen om olympisch succes te boeken, maar vooral met het oog op haar toekomst als klassements-renster was Vos veel bezig met het tijdrijden. Het was ook één van de specialismen van Leontien Zijlaard-Van Moorsel, met wie Vos tegenwoordig veel vergeleken wordt. ''Ik wil ook een complete wielrenster worden. Maar niet om Leontien uit de boeken te rijden hoor. De beste wielrenster ooit? Of ik dat wil worden? Ach, 'ooit' vind ik een rare term. Ik wil de beste worden van dit moment. Dat is lastig genoeg.'' Al is ze, erkent Vos zelf, 'wel aardig op weg.' (EDWARD SWIER)

Marianne Vos is niet bang teveel te doen op de Olympische Spelen. 'Niets doen is een drama.' Foto GPD Beeld
Marianne Vos is niet bang teveel te doen op de Olympische Spelen. 'Niets doen is een drama.' Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden