Update

Vos: 'College steunde zwijgen'

Marijke Vos van Milieu laadt 27 mei de elektrische auto van burgemeester Job Cohen op. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Marijke Vos van Milieu laadt 27 mei de elektrische auto van burgemeester Job Cohen op. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - Het complete stadsbestuur steunde wethouder Marijke Vos bij haar beslissing het afblazen van de milieuzone pas dit voorjaar te melden. Met die stellingname weersprak de GroenLinkspolitica gisteravond, in een debat met de raadscommissie Verkeer, een reconstructie van zaterdag in Het Parool.

Op basis van gesprekken met een reeks ingewijden schreef de krant dat het college al begin dit jaar wist dat het nauwelijks effect had op de luchtkwaliteit als oudere personenauto's via een milieuzone uit de binnenstad zouden worden geweerd. Vos' toenmalige collega Tjeerd Herrema zou dit toen al bekend hebben willen maken. Ook de wethouders Lodewijk Asscher en Maarten van Poelgeest hadden er in ieder geval in maart (en mogelijk nog eerder) mee naar buiten gewild, Vos hield dat tegen.

Vos kwam gisteren met een andere versie: haar collega's vonden ook dat de milieuzone pas kon worden ingetrokken als de Europese Commissie Nederland uitstel zou hebben verleend om te voldoen aan nieuwe, scherpere luchtnormen. Europees uitstel volgde op 7 april. Vos: ''Tot dan toe vond het college het niet verantwoord welke maatregel dan ook af te schaffen.'' Op 8 mei werd bekend dat de zone er niet komt.

Vos zei dat al eind vorig jaar de eerste indicaties kwamen dat de zone 'mogelijk minder effectief was'. Dat zolang met bekendmaking werd gewacht, was ook omdat het onderzoek nog liep en ze meer duidelijkheid wilde over de effecten van het alternatief : elektrisch vervoer.

De oppositie was niet overtuigd. SP en VVD bleven zich afvragen waarom de raad niet eerder was ingelicht. ''De politieke mores is: stront aan de knikker wordt gemeld aan de raad,'' zei SP-raadslid Hans Bakker. ''De wethouder heeft ervoor gekozen te wachten tot de luchtverfrisser er was.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden