Vorig jaar minder inbraken en straatroven

Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven daalde afgelopen jaar met ongeveer 20 procent. Zo werden bijna 71.000 woninginbraken en pogingen tot inbraak genoteerd, ruim 16.000 minder dan de 87.000 in 2013, meldt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Een stoeptegeladvertentie met de waarschuwing: Inbrekers gaan niet met vakantie. De politie houdt elk jaar zomeroffensief, waarin burgers worden geattendeerd op het risico juist in de zomermaanden slachtoffer te worden van inbraak. Beeld ANP
Een stoeptegeladvertentie met de waarschuwing: Inbrekers gaan niet met vakantie. De politie houdt elk jaar zomeroffensief, waarin burgers worden geattendeerd op het risico juist in de zomermaanden slachtoffer te worden van inbraak.Beeld ANP

Opstelten verklaarde het terugdringen van criminaliteit die veel invloed heeft op het veiligheidsgevoel van mensen, eerder tot topprioriteit. Inmiddels nadert hij zijn doel om het aantal inbraken in 2018 te hebben teruggebracht tot 65.000.

Ook werden mensen minder vaak slachtoffer van straatroof of een overval. De nationale politie noteerde 1267 overvallen en 5500 straatroven en dat zijn er respectievelijk 400 en 1500 minder dan het jaar ervoor. Fantastische resultaten die we hebben bereikt dankzij intensieve samenwerking met alle partners in de veiligheidsketen, aldus Opstelten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden