Update

Vopak start bouw olieterminal in haven Amsterdam

Werkzaamheden bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam. Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak gaat een terminal voor de opslag van olieproducten bouwen in de haven van Amsterdam. Foto ANP Beeld
Werkzaamheden bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam. Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak gaat een terminal voor de opslag van olieproducten bouwen in de haven van Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam wordt de grootste benzinehaven ter wereld. Opslagbedrijf Vopak zal aan de Afrikahaven een nieuwe olieterminal bouwen, waar op termijn 1,1 miljoen kubieke meter (1.1 miljard liter) olieproducten opgeslagen worden.

Nu moet Amsterdam nog Singapore en Houston laten voorgaan.

Het Rotterdamse Vopak is met tachtig vestigingen in 32 landen een van de grootste terminalexploitanten ter wereld. "We zien een grote onbalans tussen de plekken waar benzine wordt geproduceerd, en waar deze wordt gebruikt," zegt een woordvoerder van Vopak. "In noordwest Europa is de raffinage-capaciteit beperkt, maar neemt de vraag naar opslag voor benzine alleen maar toe."

Vopak heeft al een grote benzineterminal in Westpoort, maar kan daar niet meer aan de vraag voldoen. Naast Vopak hebben ook BP, Kaneb, Eurotank en Oiltanking er opslagterminals.

Op de 35 hectare grote terminal zal vooral benzine en geraffineerde olie opgeslagen worden en gemengd. De benzine is afkomstig van raffinaderijen in Europa en de VS. Na opslag wordt vanuit Amsterdam tankstations in Europa, Azie en de VS bevoorraad. Daarnaast zal ook gasolie, stookolie, biodiesel en kerosine (voor Schiphol) worden opgeslagen. Ruwe olie zal er geen rol van betekenis spelen.

Vopak heeft jaren onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de nieuwe terminal die aan de rand van recreatiegebied Spaarnwoude en kunstenaarsdrop Ruigoord komt te liggen. "Bij het ontwerp van de terminal hebben wij daar ook rekening mee gehouden."

De eerste helft van de terminal wordt half 2011 in gebruik genomen. Het tempo van de verdere bouw is afhankelijk van ontwikkelingen in de oliewereld. Vopak wil niet zeggen hoeveel de nieuwe terminal kost. "Maar met dit soort installaties is best wel wat geld gemoeid."

Met de komst van Vopak is de Afrikahaven vrijwel vol. Naast de olieterminal is een grote kolenoverslag van de firma Rietlanden gepland. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden