Update

Voorzitter Verbeet verlaat de Tweede Kamer

Gerdi Verbeet, de voorzitter van de Tweede Kamer, stelt zich bij de volgende verkiezingen niet meer verkiesbaar. In een verklaring zegt ze dat het 'tijd is voor andere zaken'.

Jeroen Visser
Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet praat met de pers na overleg met de fractievoorzitters over de val van het kabinet. Beeld ANP
Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet praat met de pers na overleg met de fractievoorzitters over de val van het kabinet.Beeld ANP

'Hiermee komt een eind aan een periode waarvan ik met volle teugen heb genoten. Ik weet nu al dat ik het werk en vooral de mensen met wie en voor wie ik werk, enorm zal missen', schrijft Verbeet.

Verbeet (60) is Kamervoorzitter sinds 2006. Dat jaar versloeg ze onder meer de toenmalige ministers Maria van der Hoeven (CDA) en Henk Kamp (VVD) in de strijd om het voorzitterschap. Na de verkiezingen in 2010 werd ze met een grote meerderheid door de Kamer herkozen. Verbeet is Kamerlid voor de PvdA sinds 2001.

In een verklaring zegt Verbeet dat ze in haar periode als Kamervoorzitter heeft geprobeerd 'een bijdrage te leveren aan onze mooie, sterke parlementaire democratie'. 'Het voorzitterschap van de Kamer is een buitengewoon eervol, uitdagend en boeiend ambt. Maar het is ook een zware functie, lange dagen in woelige tijden. Ik heb mij met alles wat ik in mij heb, ingezet om voor alle Leden een goede voorzitter te zijn.'

Verbeet zegt zich niet meer te willen committeren aan een nieuwe periode van vier jaar als volksvertegenwoordiger. 'Ik heb bijna 20 jaar gewerkt in Den Haag. Tijd voor andere zaken.'

Zwarte gat
De PvdA-politica publiceerde eerder dit jaar de interviewbundel
Vertrouwen is goed maar begrijpen is beter. Verbeet sprak onder meer met Herman van Gunsteren, David Van Reybrouck en Frank Ankersmit om in kaart te brengen waar 'het zwarte gat ligt waarin de supporters van de democratie lijken te zijn verdwenen'.

In interviews na het verschijnen van het boek zei Verbeet zich
thuis te voelen bij het Kamerlid dat als een echte 'afgevaardigde' in het parlement zit. Dat mag wat haar betreft tot in de tongval te horen zijn. Ook pleitte ze voor meer lager opgeleiden in de Kamer.

De parlementaire democratie is niet bedreigd, concludeerde Verbeet, maar te veel mensen zijn er onverschillig over. 'Je wilt dat ze meedoen, het gevoel hebben: dat parlement is van mij', zei ze in maart tegen de Volkskrant.

Verbeet begon haar carrière als docent. Daarna, van 1994 tot 2001, was ze politiek adviseur van achtereenvolgens staatssecretaris Tineke Netelenbos en PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert. In december 2001 werd ze geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer.

De leden van de Tweede Kamer bepalen na verkiezingen wie hun voorzitter wordt. De Kamervoorzitter is onder meer verantwoordelijk voor 'het leiden van de werkzaamheden van de Kamer' en voor het vertegenwoordigen van de Kamer, bijvoorbeeld in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden