Voorzitter Studentenvakbond stapt op na conflict

De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Amsterdamse student Geertje Hulzebos, is opgestapt. "Ze hebben me eruit gewerkt."

Geertje Hulzebos Beeld Tammy van Nerum
Geertje HulzebosBeeld Tammy van Nerum

Ze had al weken een conflict met de rest van het bestuur. Hulzebos (25) was eind juni begonnen. Vicevoorzitter Carline van Breugel neemt de taken van Hulzebos voorlopig waar.

Op 10 september ontstond er ruzie in het bestuur, stelt Hulzebos. Zij wilde van de LSVb een 'echte vakbond' maken, inclusief acties. "Als je ziet hoe boos studenten en docenten zijn, dan weet je: de tijd van praten is voorbij."

De rest van het bestuur zag dat volgens haar niet zitten, waarna hoogoplopende, emotionele ruzies volgden. "Het is heel naar hoe dit is gelopen, ze hebben me er gewoon uitgewerkt."

Burn-out
Eén van de zaken waar Hulzebos zich boos om maakte, is de voorgenomen bezuiniging op het hoger onderwijs. In een interview met Het Parool zei ze in juli dat die zogeheten doelmatigheidskorting - geld besparen door efficiënter werken - van tafel moet.

"De minister zegt dat het efficiënter kan. Maar het kán niet efficiënter. Het heeft zijn grenzen bereikt. In de werkelijkheid die ik ken, zitten zoveel docenten ziek thuis, ze hebben een burn-out. Dat geluid willen we bij Prinsjesdag laten horen."

'Ik mocht helemaal niks meer'
Die kans kreeg ze niet. "Ik mocht helemaal niks meer." Al voor Hulzebos vandaag besloot op te stappen, werd ze twee weken geleden op non-actief gesteld. "Ik heb geen toegang meer tot mijn e-mail en mijn contacten. De perstelefoon die ik had is me afgepakt." Het toestel wordt nu opgenomen door Van Breugel.

Die zegt in een reactie dat het overgebleven LSVb-bestuur zich niet herkent in het beeld dat Hulzebos schetst. "Wat ons betreft was er een probleem in de samenwerking. We hebben samen afgesproken niet naar buiten te treden," zegt Van Breugel. "We hebben onze eigen leden nog niet in kunnen lichten." Dat gebeurt woensdag.

Bovendien zitten Hulzebos en het LSVb-bestuur nog in een bemiddelingstraject. Mediation, noemt Van Breugel dat. Volgens Hulzebos is het 'een onderhandeling over de praktische afwikkeling'. De eerste afspraak was afgelopen donderdag, dinsdag volgt de tweede.

"Daarin zouden we ook afspreken hoe we dit naar buiten toe zouden communiceren," zegt Van Breugel. Hulzebos zegt dat ze het ook over haar financiële compensatie wil hebben.

'Aan de LSVb hebben ze niks'
Hulzebos kondigt aan zich op een andere manier in te blijven zetten voor de belangen van studenten. "Ik zit al in allemaal actiegroepen. In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Maastricht zijn studenten al heel actief."

De LSVb krijgt ieder jaar een nieuw bestuur. De voorzitters waren de afgelopen vier jaar altijd UvA-studenten. Hulzebos nam het stokje over van Tariq Sewbaransingh. In het interview met deze krant stelde Hulzebos dat ze op de UvA al actief was bij de facultaire raad. "En bij actiegroepen Humanities Rally en New University, dat speelde misschien mee."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden