Plus

Voorzitter LSVb: 'Laat studenten zich welkom voelen'

Van school worden geschopt en toch gekozen worden tot de nieuwe voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): student pedagogiek Geertje Hulzebos bewijst dat dat kan.

Lorianne van Gelder en Hanneke Keultjes
Geertje Hulzebos, de nieuwe voorzitter van de LSVb studeert pedagogiek aan de UvA Beeld Tammy van Nerum
Geertje Hulzebos, de nieuwe voorzitter van de LSVb studeert pedagogiek aan de UvABeeld Tammy van Nerum

Ze begon op het vmbo, ging naar het mbo, deed de propedeuse in het hbo en kwam zo terecht bij de UvA. De Amsterdamse pedagogiekstudent Geertje Hulzebos (25) is een echte stapelaar.

Het is daarom geen verrassing dat de nieuwe voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) het komende jaar vooral een punt wil maken van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs - met name als studenten van het mbo of hbo willen doorstuderen.

Ook bij haar ging dat allerminst gemakkelijk, vertelt ze op een terras aan het Oosterdok. "Het zou fijn zijn als ik het voor de studenten na mij wat minder moeilijk kan maken. Dat ze zich ­welkom voelen."

Dat gevoel had u niet?
"Ik werd telkens geconfronteerd met 'je kunt het niet'. Bij de UvA stond in voorlichtingsblaadjes: 'Kom je van het hbo? Dan krijg je het moeilijk. Je moet héél hard werken hoor!' En het geloof in mezelf was al fragiel, dan werkt dat niet bepaald motiverend. En ik wás niet eens een hbo'er - had alleen mijn propedeuse - ik was een mbo'er. De universiteit was een cultuurshock."

In welk opzicht?
"Er is een kenniskloof en daar liep ik tegenaan. Ik was gewend rijtjes te leren, maar nu moest ik relaties leggen en kritisch denken. Op het vmbo en ook op het mbo vlogen er weleens stoelen door de klas, werden docenten uitgescholden en waren er soms vechtpartijen. Ik moest op de UvA echt acclimatiseren. Ik was bijvoorbeeld gewend heel direct te zijn in mijn communicatie, ook tegen de ­docenten, dat moest ik aanpassen."

Was het voor u ook moeilijk om te stapelen?
"Ik liep aan tegen de steeds verdergaande selectie. Die leidt ook tot zelfselectie: studenten gaan zich niet eens meer inschrijven omdat ze denken dat ze toch niet worden toegelaten. Dat zijn vaak mensen met een migratieachtergrond of kinderen van laagopgeleide ouders. Juist de groepen die het al moeilijker hebben, vallen buiten de boot. Ik vind dat heel kwalijk. De kinderen van rijke ouders gaan toch wel studeren."

U heeft veel ervaring met het onderwijs in Amsterdam.
"Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening op de HvA gedaan, maatschappelijke zorg op het ROC van Amsterdam, en ik heb het vmbo op het IVKO en het Montessori Lyceum Amsterdam gedaan. Twee scholen ja. Toen ik puber was, ging het niet zo goed. Ik was nogal... rebels. Ik ben van het IVKO afgeschopt omdat ik me misdroeg. Ik heb daarna een poosje speciaal onderwijs gedaan."

Was u zonder die problemen als ­puber niet op het vmbo terecht­gekomen?
"Jawel. Ik paste op het vmbo. Maar op het mbo miste ik uitdaging. Ik dacht vroeger dat ik bakker of kapper zou worden en dat vond ik prima. Maar toen ik ontdekte dat ik wél kon studeren, ging er een wereld voor me open. Ik vind mijn studie het leukste wat er is."

Heeft u er een verklaring voor dat u de vierde Amsterdamse student op rij bent die voorzitter is van de LSVb?
"Nee. Je zou bijna gaan denken dat dit een selectiecriterium is, haha. Ik was al actief bij de facultaire raad en bij actiegroepen Humanities Rally en New University, dat speelde misschien mee."

U noemde de toegang tot onderwijs al. Waar gaat u nog meer op inzetten?
"Dat de bezuiniging, de doelmatigheidskorting, van tafel gaat. De ­minister zegt dat het efficiënter kan. Maar dat kán niet. In werkelijkheid zitten veel docenten ziek thuis, hebben een burn-out. Dat geluid willen we op Prinsjesdag laten horen."

Dan is het te laat, dan ligt de begroting er al.
"Ja, ja. Dat is de ellende: dat soort ­beslissingen wordt genomen als ­iedereen op vakantie is."

Wanneer is uw LSVb-voorzitterschap geslaagd?
"Ik wil graag dat er rijksgeld komt voor schakeltrajecten die het makkelijker maken om door te stromen van mbo naar hbo of van hbo naar universiteit. Dat moeten de onderwijs­instellingen nu zelf betalen. Ik vind dat de overheid die doorstroming moet stimuleren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden