Voorzitter Friesche Elf Steden: Tocht kan ook op zondag

De Elfstedentocht zou eventueel ook op een zondag kunnen worden verreden. Dat zei voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden gisteravond in het tv-programma Nieuwsuur.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Als het niet anders kan, rijden we op zondag', aldus Wieling.

Voor sommige rijders zou die dag een probleem kunnen zijn omdat zij uit religieuze overwegingen de zondagsrust willen respecteren.

Zondag en maandag lijken de dagen te worden die het einde van de koudegolf markeren. Het ziet er volgens de voorspellingen van Weerplaza naar uit dat zachtere lucht vanuit het noorden Nederland gaat veroveren. Friesland is dus een van de eerste provincies die met maxima boven nul te maken gaat krijgen. Dat maakt de kans op een Elfstedentocht er niet groter op. Dat de tocht vrijdag verreden zal worden, acht Wieling niet mogelijk. 'Dat is te vroeg.'

Zachte lucht
Het hogedrukgebied dat deze week voor een oosten- tot noordoostenwind zorgt, houdt momenteel de zachte lucht op de Noordzee tegen. Het ligt ten noorden en westen van Nederland en vormt als het ware een muur tegen het binnenvallen van de zachte lucht.

In het weekend komt het hogedrukgebied in beweging. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het hogedrukgebied naar het zuiden gaat trekken. Als dat gebeurt, stroomt zachtere lucht Nederland binnen en gaat de temperatuur in ieder geval 's middags boven het vriespunt uitkomen terwijl 's nachts de vorst flink wordt getemperd.

Voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden (links). Beeld anp
Voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden (links).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden