PlusAchtergrond

Voorzitter die geld bewonersplatform verduisterde had goede reputatie

De voorzitter die de rekening van het bewonersplatform in zuidoost plunderde voor haar uitvaart, maakte postuum een ereronde door de buurt.

Links Gravestein, op de achtergrond Geldershoofd.Beeld Dingena Mol

Hoe is het mogelijk? Die vraag houdt de G-buurt bezig nu bekend is geworden dat de voorzitter van de Stichting Democratisering Zuidoost kort voor haar overlijden ruim 96.000 euro heeft weggesluisd van de bankrekening van het bewonersplatform.

Ongeneeslijk ziek

De voorzitter overleed op 15 maart. Ze was ongeneeslijk ziek en had de datum in overleg met de dokter vastgesteld. In de aanloop naar haar overlijden heeft ze vier keer een bedrag overgeboekt, naar haar eigen rekening, maar ook naar rekeningen van anderen.

Het geld dat naar de eigen rekening ging, is gebruikt om de rekening van de uitvaart te betalen. Die was op 20 maart en voltrok zich met het nodige vertoon, in de vorm van twee witte limousines en een aantal huurwagens voor de familie en genodigden.

Omdat de uitvaart op de Oosterbegraafplaats vanwege de corona in kleine kring moest worden afgehandeld, maakte de rouwstoet eerst nog een ereronde door de buurt. Zo’n tweehonderd mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging om langs de route de laatste eer te betuigen.

Een bizar gegeven, zegt een buurtbewoonster die niet met haar naam in de krant wil. “Ze heeft een prachtige uitvaart voor zichzelf geregeld, maar ze moet toch ook hebben geweten dat de verduistering snel aan het licht zou komen, met alle gevolgen voor haar reputatie.”

Reputatie

En de voorzitter had een reputatie te verliezen. In de buurt stond ze bekend als betrokken en betrouwbaar. “Ze was zeer gewaardeerd in de buurt,” zegt de buurtbewoonster. “Ze was een goede moeder voor haar kinderen, en ook nog heel actief voor andere bewoners.”

Als voorzitter van de zogenoemde kerngroep van het bewonersplatform gaf ze het goede voorbeeld. Ze was de oprichter en drijvende kracht achter de komst van een moestuin voor buurtkinderen, en was de laatste maanden druk bezig om een jongerenplatform op te richten.

Hoe de voorzitter tot haar laatste daad heeft kunnen komen, is voor de buurt een raadsel. Mogelijk wordt de puzzel opgelost als het onderzoek naar de overboekingen is afgerond. De particulieren die forse bedragen hebben ontvangen, kunnen wellicht duidelijkheid verschaffen.

Subsidie

De verduistering is een zware klap voor het bewonersplatform, dat een subsidie van 250.000 euro van de gemeente had ontvangen voor het organiseren van activiteiten in de G-buurt. Het tweede deel van dat bedrag zou deze maand worden overgemaakt.

Dat is op verzoek van de overgebleven bestuurders tegengehouden. Zij willen eerst orde op zaken stellen. Daarbij wordt ook gekeken naar de structuur. Het was de opzet dat de kerngroep zou worden aangestuurd door een grote groep bewoners, maar dat verwaterde al snel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden