Voorzitter constitutioneel hof Indonesië opgepakt voor corruptie

De voorzitter van het constitutionele hof van Indonesië is opgepakt op verdenking van corruptie. Akil Mochtar, die sinds 2008 deel uitmaakt van het hof en in april voorzitter werd, is volgens de Corruptiebestrijdingscommissie op heterdaad betrapt bij het aannemen van steekpenningen.

Akil Mochtar Beeld ap
Akil MochtarBeeld ap

Het negen leden tellende constitutionele hof is net zo machtig als het hooggerechtshof van Indonesië. Het toetst zaken aan de grondwet en behandelt geschillen over verkiezingen of de bevoegdheid van staatsinstellingen.

De zaak waarin Mochtar en vier andere verdachten werden opgepakt betrof de omstreden verkiezing van een districtshoofd. De Corruptiebestrijdingscommissie had er lucht van gekregen dat er geld zou worden overgedragen. Agenten van de commissie deden een inval in de woning van Mochtar in Jakarta, waarbij de rechter en twee verdachten werden opgepakt en omgerekend 163 duizend euro contant geld in beslag werd genomen, zegt een woordvoerder.

Een van de twee verdachten die in het huis van Mochtar werden opgepakt is Chairun Nisa, een parlementslid van de Golkar-partij. De rechter was tot zijn benoeming in het hof in 2008 parlementslid voor diezelfde partij. Twee andere verdachten werden opgepakt in een hotel in Jakarta. Onder hen is Hambit Bintih, het zittende hoofd van het district Gunung Mas in Centraal-Kalimantan, zegt de woordvoerder. Bintih werd 4 september herkozen, maar twee rivalen hebben bezwaar gemaakt bij het constitutionele hof, omdat hij kiezers zou hebben betaald. Mochtar is lid van een panel van drie rechters dat de klachten behandelt.

Wijdverbreide corruptie
Mochtar is de derde hooggeplaatste functionaris die dit jaar door de Corruptiebestrijdingscommissie is opgepakt. In augustus werd het hoofd van de toezichthouder voor olie en gas gearresteerd en in januari de leider van de Welvarende Gerechtigheidspartij. De wijdverbreide corruptie in Indonesië wordt gezien als een belangrijke belemmering voor buitenlandse investeringen in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden