Update

Voorzitter Blauwe Moskee: ‘Geen idee wat Moslimbroederschap is’

In een grimmig verhoor kreeg de voorzitter van de Blauwe Moskee, Jacob van der Blom, donderdag het vuur na aan de schenen gelegd in de flits-enquête naar beïnvloeding van islamitische instellingen door buitenlandse geldstromen.

Jacob van der Blom.Beeld ANP

Ruim anderhalf uur lang werd Jacob van der Blom donderdag gegrild door de parlementaire commissie die het onderzoek uitvoert naar ongewenste beïnvloeding vanuit vooral de Golfregio. Waarom heeft hij contacten met controversiële Arabische voormannen, is er een connectie met de Moslimbroederschap, gaat er cash geld rond in moskeeën waarbij hij betrokken is, waarom publiceren die geen jaarverslagen, waarom biedt hij omstreden predikers een podium? 

De lijst met vragen waar het wantrouwen van afspatte, was lang. In de loop van het verhoor beet Van der Blom van zich af. “Ik vind dat een hele rare vraag,” zei hij toen VVD-Kamerlid Aukje de Vries vroeg naar het contante geld dat bezoekers traditiegetrouw in de collectebus van moskeeën stoppen. “We hebben het hier toch over internationale financiering?”

“Ik stel hier de vragen,” kaatste De Vries terug.

Waar de eerste twee verhoordagen deskundigen de tijd kregen hun visie uit de doeken te doen, was het nu alsof er een verdachte aan de tand werd gevoeld. Kamerlid Niels van den Berge (GroenLinks) vroeg naar Van der Bloms contacten met de Britse shariageleerde Haitam al-Haddad, die heeft verkondigd dat afvallige moslims de doodstraf verdienen en overspel met steniging moet bestraft. Al-Haddad is onder meer in de Blauwe Moskee uitgenodigd. 

Op de vraag hoe dat te rijmen valt met Van der Bloms wens een ‘tolerante islam’ te verspreiden, zei hij dat hij ruimte wil bieden aan allerlei verschillende meningen. Zolang er geen antidemocratisch gedachtegoed wordt uitgedragen en geestelijken bereid zijn mediavragen te beantwoorden, is iedereen welkom, aldus Van der Blom. Als De Balie een omstreden prediker uitnodigt, krijgt het daar toch ook geen kritiek op, betoogde hij.

Eén grote mythe

Op de vraag of hij banden heeft met de Moslimbroederschap – een internationale organisatie die volgens een aantal kenners islamisering van de samenleving nastreeft – zei hij dat dat ‘afhangt van de definitie van Moslimbroederschap’. “Ik ken alleen de Moslimbroederschap als Egyptische partij. Daarbuiten heb ik geen idee wat Moslimbroederschap zou moeten zijn.”

Afgelopen maandag stelde een andere getuige, terreurdeskundige Ronald Sandee, dat Van der Blom banden heeft met de broederschap. Van der Blom deed het af als ‘één grote mythe’. “Ik word al tien jaar lang achtervolgd door dat spookverhaal.”

100.000 korans

Hij werd ook lang bevraagd over zijn bestuursfunctie bij de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (Fion), waarvan de regering in 2010 stelde dat die gelieerd is aan de Moslimbroederschap. Volgens Van der Blom klopt dat niet. Tot verbazing van de commissie zei hij niet precies te weten of de Fion, die in een eerder stadium betrokken was bij pogingen de Blauwe Moskee op te richten, nu nog op een of andere manier rechten kan doen gelden rondom de moskee. Volgens Van der Blom is hij alleen nog secretaris van de Fion om te voorkomen dat de voorzitter, met wie hij ruzie heeft, stappen zet ten nadele van de Blauwe Moskee.

Van der Blom was nauw betrokken bij het werven van gelden in Qatar en Koeweit voor de bouw van de Blauwe Moskee en de Rotterdamse moskee De Middenweg. In totaal vergaarde hij daar 3,3 miljoen euro voor. Hij is tevens voorzitter van de stichting Ontdek Islam, die in 2013 100.000 korans weggaf. Van der Blom vertelde de commissie dat dat werd gefinancierd dankzij een gift van een stichting uit Egypte.

Hij ontkende ooit te maken te hebben gehad met ongewenste buitenlandse beïnvloeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden