Voorzitter bewonersplatform Zuidoost verduisterde geld voor eigen uitvaart

De Stichting Democratisering G-buurt in Zuidoost heeft aangifte gedaan van verduistering door de onlangs overleden voorzitter. De bestuurder blijkt kort voor haar overlijden, twee weken geleden, een bedrag van ruim 96.000 euro te hebben weggesluisd van de rekening van de stichting.

Links Gravestein, op de achtergrond Geldershoofd. Beeld Dingena Mol
Links Gravestein, op de achtergrond Geldershoofd.Beeld Dingena Mol

Het is onduidelijk wat er met het geld is gebeurd, schrijft het bestuur van de stichting in een mail aan de bewoners van de G-buurt. Er wordt rekening mee gehouden dat een deel van het geld is gebruikt om de kosten van de uitvaart te dekken. Volgens ooggetuigen werd de kist in een witte limousine op het woonadres afgehaald.

De overgebleven bestuurders hebben aangifte gedaan bij de politie, en het stadsdeel als verstrekker van de subsidie op de hoogte gesteld. Het stadsdeelbestuur heeft eind vorig jaar een bedrag van in totaal 125.000 euro overgemaakt aan de stichting voor de financiering van activiteiten die de buurt verbeteren.

Vakantieadres

Het bestuur heeft een jurist ingeschakeld om de verduistering in kaart te brengen. Volgens de statuten van de stichting moet elke betaling vooraf worden goedgekeurd door de zogeheten kerngroep, bestaande uit bewoners. De penningmeester heeft pas vorige week alarm geslagen vanaf haar vakantieadres in de Verenigde Staten.

De fraude is ook pijnlijk voor de gemeente. Het buurtplan in de G-buurt maakt deel uit van de Agenda Democratisering, die bewoners middelen geeft om zelf activiteiten op te zetten in de buurt. In heel Amsterdam worden miljoenen euro’s beschikbaar gesteld voor de financiering van deze buurtplannen. Bij de presentatie van de plannen werd gewaarschuwd voor het risico van fraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden