Plus

Voorzitter Amsterdamse 'Gülenscholen': Intimidatie gaat verder

De gemeente ziet onvoldoende hoe intimiderend de lijsten met Gülenkinderen zijn. Wie zijn kind niet van school haalt, wordt gezien als een landverrader, zegt Tuncay Catak, die zich zich zorgen maakt over de intimidatie van ouders op zijn scholen.

Michiel Couzy
Basisschool de Witte Tulp in Osdorp Beeld ANP
Basisschool de Witte Tulp in OsdorpBeeld ANP

Catak is voorzitter van de besturen achter twee scholen in Amsterdam die worden bestempeld als Gülenscholen: Witte Tulp en Cosmicus-Impuls.

De 'Gülenlijsten' zorgen al enkele dagen voor verwarring. Op de lijsten zou staan welke leerlingen wel of niet behoren tot de aanhang van prediker Fethullah Gülen, die door de achterban van de Turkse president Erdogan wordt beschouwd als terrorist. D66 stelde deze lijsten vorige week aan de orde in de gemeenteraad.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei zo'n lijst niet te kennen. Wel heeft de gemeente een lijst ontvangen met daarop 109 namen van kinderen die weg willen van de vermeende Gülenscholen, opgesteld door, zoals hij het noemde, 'verontruste ouders'.

132 namen
Catak wil duidelijkheid verschaffen, omdat de lijsten die rondgaan in zijn ogen veel ernstiger zijn dan de omschrijving van de burgemeester doet vermoeden.

Hij laat op zijn kantoor een lijst zien met 132 namen. "Ouders vertelden mij dat zij geen toestemming hebben gegeven voor vermelding van hun naam. Dat ze er toch op staan, vinden ze buitengewoon intimiderend. Maar ze zijn machteloos."

De lijst is voortgekomen uit een Whatsappgroep die kort na de mislukte Turkse coup is gemaakt. Ouders werden door de oprichters toegevoegd.

Later volgde het bericht dat hun kind op een school zat die deel uitmaakt van een terroristische organisatie, met 240 doden op haar geweten. Daarna volgde de druk om de kinderen van de 'Gülenscholen' te halen.

Ouders kunnen zich toch afmelden?
"Jazeker, en een aantal heeft dat gedaan. Die zijn uitgemaakt voor landverrader of aanhanger van een terroristische organisatie. De appgroep heeft als onderwerp 'Alles voor het vaderland', hoe intimiderend is dat?"

Zijn die 132 namen van kinderen die inderdaad van jullie school willen?
"Nee. Op de lijst staan ook namen van zeker twintig kinderen die nog bij ons op school zijn gebleven. Die ouders voelen zich gebrandmerkt als Gülenaanhanger. Hun kinderen worden uitgemaakt voor terrorist, net als de kinderen die helemaal niet op de lijst staan. Natuurlijk zijn er ouders die hun kind uit eigen beweging van onze scholen halen. Maar ouders hebben ook gezegd dat ze hun kind uit angst van school hebben gehaald."

Wie zitten achter de lijst?
"De appgroep is opgezet door ouders. Hoe zij aan de nummers van de andere ouders komen, is mij een raadsel. Zij noemen zich de Commissie Veilig naar School. Hierbij zijn ook mensen aangesloten die geen kinderen op onze scholen hebben zitten. Eén van hen had aangekondigd de eerste schooldag langs te komen om te kijken welke kinderen weer naar school gingen. Dat hebben wij uiteraard niet toegestaan."

Tuncay Catak

Voorzitter van het bestuur van Cosmicus-Impuls en Witte Tulp verzet zich tegen de druk om kinderen van zijn scholen te halen.

In Amsterdam zijn in de eerste schoolweek 150 kinderen niet naar school gegaan vanwege de spanningen in de Turkse gemeenschap. Op de vermeende Gülenscholen lopen beveiligers rond.

Catak laat een filmpje zien van de beveiligingscamera's van de Witte Tulp in Osdorp. Te zien is hoe een man met capuchon op aan het schoolhek verschijnt en een aantal voetballende kinderen roept. De kinderen gaan naar het hek en luisteren.

Op het moment dat de beveiliger naar de man loopt, rent die hard weg, is op beelden van een andere camera te zien. "Volgens de kinderen zou hij hebben gezegd dat hij hen komt bevrijden van deze Gülenschool. Dit soort dingen gebeurt."

Catak opent de website van een Turkse krant, die een foto van hem publiceert, met als bijschrift dat hij aanhanger is van de terroristische Gülenorganisatie en dat in Turkije een strafzaak in gang is gezet. "Ik word hier erg emotioneel van. Ik ben blij dat ik Nederlander ben en woon in een vrije samenleving. Maar op dit moment voel ik mij beperkt om te zeggen wat ik denk. De druk op ons is enorm."

Burgemeester Van der Laan zal in een brief aan de gemeenteraad duidelijkheid verschaffen over de lijsten. Heeft u hem gesproken?
"Ik heb alle stukken overhandigd aan zijn veiligheidsadviseur."

Van der Laan gaf aan alleen een lijst te kennen met namen van verontruste ouders.
"Ik heb het idee dat de gemeente onvoldoende zicht heeft op de ernst van de situatie. Ik ken een heel andere lijst. De angst onder ouders en kinderen hierover is buitengewoon serieus. Amsterdammers voelen zich onveilig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden