Update

Voorzichtig optimisme tijdens herdenking Decembermoorden

De 34e herdenking van de Decembermoorden in Suriname verliep dinsdagavond in een sfeer van voorzichtig optimisme. Aanleiding is de recente uitspraak van het Hof van Justitie dat het proces tegen de verdachten van de moord in 1982 op vijftien critici van het militaire regime, moet worden voortgezet.

Aankomst bij de plaquette op de Mozes en Aaronkerk Beeld Patrick  Meershoek
Aankomst bij de plaquette op de Mozes en AaronkerkBeeld Patrick Meershoek

Op 12 december 1982 kwamen honderden Surinamers voor het eerst in de Mozes en Aaronkerk bijeen om de moord op de vijftien critici van het militaire regime in Suriname te herdenken. De kerk aan het Waterlooplein kan niet langer worden gebruikt voor de herdenking nu het gebouw weer in gebruik is genomen als gebedshuis. De nieuwe gebruiker van de kerk is de internationale rooms-katholieke lekenbeweging Sant' Egidio.

Voorafgaand aan de bijeenkomst was er volgens traditie wel nog een fakkeltocht naar de Mozes en Aaronkerk. Daar legden de ongeveer tweehonderd aanwezigen bloemen bij de herdenkingsplaquette met de namen van de slachtoffers op een van de muren van de kerk.

In de Stopera werd vervolgens een expositie geopend met portretten van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Tijdens de daaropvolgende herdenking in de foyer van de raadszaal zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied en hielden ze een minuut stilte.

Verder waren er toespraken en werd het boek 'Surinamers in de polder' van SP-Kamerlid Harry van Bommel gepresenteerd. In dit boek komen vijftien bekende Surinaamse Nederlanders aan het woord. Ze vertellen over hun komst naar Nederland, over hun persoonlijke ervaringen en over hun visie op Nederland.

Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien critici van het militaire regime gemarteld en vermoord. De nabestaanden wachten nog altijd op berechting van de verdachten, onder wie president Desi Bouterse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden