Voorzichtig komt Europa weer op gang

Stap voor stap worden in een aantal Europese landen de coronamaatregelen versoepeld, waaronder in Spanje en Italië. Wereldgezondheidsorganisatie WHO hamert erop de maatregelen niet te snel af te bouwen.

Voor het eerst sinds 29 maart mogen sinds maandag fabrieken in Spanje weer open en ook bouwbedrijven mogen hun werkzaamheden weer oppakken. In Spanje zijn het de eerste stapjes naar de herstart van de economie van het land, dat met ruim 170.000 vastgestelde coronabesmettingen officieel alleen door de Verenigde Staten wordt overtroffen.

Spanje is ondanks de 17.756 coronadoden niet het enige Europese land dat zich voorzichtig wil ontdoen van de economisch verstikkende maatregelen, nu de verspreiding van het coronavirus in het continent allengs over zijn piek lijkt te raken. Ook in Italië, waar tot nu toe zeker 20.465 mensen aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden, laat men de teugels ietsje vieren. Vanaf dinsdag is het de uitbaters van sommige niet-essentiële winkels toegestaan de deuren te openen, mits de regels omtrent het houden van afstand gewaarborgd kunnen worden.

Boerenmarkten

Hetzelfde geldt in Oostenrijk. Daar mogen winkels sinds dinsdag weer voor het eerst sinds 16 maart open. In Bulgarije mogen boerenmarkten weer worden gehouden en Tsjechië geeft bouwmarkten en fietsenhandelaars toestemming de deuren te openen. Vanaf volgende week gaan in Noorwegen weer kinderen naar school. Wel wordt men in voornoemde landen opgedragen waar mogelijk thuis te werken. Grote evenementen blijven er verboden.

Dinsdag wordt in België meer bekend over de exitstrategie voor het coronabeleid en in Duitsland beslist bondskanselier Angela Merkel met de deelstaatleiders over de duur van de maatregelen. Dat hoeft overigens niet per se versoepeling te betekenen: de Franse president Emmanuel Macron verlengde gisteren de lockdown in zijn land juist tot 11 mei.

Tweede golf

In Europa was Denemarken het eerste land dat maatregelen inzette als het sluiten van de grenzen en scholen en ook nu loopt het Scandinavische land voorop. Beginnend met het heropenen van de kinderdagverblijven vanaf woensdag, wil premier Mette Frederiksen de economie 'stapje voor stapje' weer op gang brengen. Voorzichtigheid blijft geboden. Frederiksen: "Als we te snel gaan, is er het gevaar van weer oplopende besmettingen en dan moeten we opnieuw gaan sluiten."

Dat is precies waar wereldgezondheidsorganisatie WHO voor waarschuwt. De organisatie drukte wereldleiders vrijdag op het hart niet te snel over te gaan tot versoepeling van de maatregelen. Een 'tweede golf' ligt op de loer. Het wereldwijde aantal vastgestelde infecties nadert intussen de 2 miljoen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez vloog de kritiek dan ook om de oren toen hij aankondigde productie en bouw weer toe te staan. De druk op hem om de economie te ontlasten is echter groot: in Spanje zijn sinds de coronacrisis 300.000 mensen werkloos geraakt. Zijn gezondheidsminister benadrukte dat de stap geenszins het einde betekent van de lockdownmaatregelen, die nog altijd verder gaan dan bijvoorbeeld de Nederlandse. Niet-essentiële winkels, cafés en openbare ruimten zoals parken blijven in Spanje zeker tot 26 april dicht.

'Totale macht'

Ook in de Verenigde Staten is de politiek bezig met de afbouw van de coronamaatregelen. Maar in het zwaarst door het coronavirus getroffen land ter wereld is nog onenigheid over wie aan het roer staat in deze crisis. Nadat enkele gouverneurs, onder wie die van New York, aankondigden gezamenlijk de maatregelen terug te gaan schroeven, brieste president Donald Trump maandag in een persconferentie dat hij de 'totale macht' heeft over die beslissingen. Juridisch experts en gouverneurs bestrijden dat. Op federaal niveau geldt tot in elk geval eind april het advies afstand te houden, maar het zijn de gouverneurs die restricties hebben ingevoerd.

→ In Rome zijn de kantines van de katholieke kerk, waar armen naartoe kunnen om te eten, weer open. Beeld AFP
→ In Rome zijn de kantines van de katholieke kerk, waar armen naartoe kunnen om te eten, weer open.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden