Voorzichtig compromis op klimaattop Warschau

Op de klimaattop van de Verenigde Naties in Warschau is zaterdag een voorzichtig compromis bereikt. De onderhandelaars schoven de belangrijkste onderwerpen echter voor zich uit.

Activisten bij de plek waar de klimaatconferentie wordt gehouden. Beeld ap
Activisten bij de plek waar de klimaatconferentie wordt gehouden.Beeld ap

Een van de akkoorden was een oproep aan de wereld om bij te dragen aan het uitstoten van minder broeikasgassen. Landen krijgen echter niet te maken met verplichtingen. Er wordt gewerkt aan een systeem voor hulp aan landen die het meest worden bedreigd worden door klimaatverandering. Eerder waren de landen het eens geworden over nieuwe regels voor de bescherming van tropische bossen.

Twistpunt
Belangrijkste twistpunt was het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Europa en de Verenigde Staten wilden uitstootbeperkingen voor iedereen, dus ook voor opkomende economieën, maar India en China accepteerden dat niet. De rijke landen op hun beurt wilden zich niet vastleggen op klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Over deze punten kwam dan ook geen akkoord.

Een grote doorbraak werd op voorhand ook niet verwacht. De top in Warschau moest de basis leggen voor een nieuw klimaatakkoord. Dat zou moeten worden bereikt bij de volgende top in Parijs in 2015. 'Op het nippertje hebben de onderhandelaars in Warschau genoeg gedaan om het proces verder te laten gaan', concludeerde Jennifer Morgan van de Amerikaanse denktank World Resources Institute kort voor het einde van de top.

Aanzwengelen van economische groei
Volgens milieuorganisaties en ontwikkelingslanden hadden de rijke landen tijdens de top meer oog voor het aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen. Organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en Oxfam International liepen daarom donderdag boos weg. De arme landen vinden dat de rijke landen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde en het natuurgeweld dat daarmee gepaard gaat.

Ook gastland Polen kreeg de wind van voren. In Warschau werd namelijk naast de klimaattop ook een steenkolenconferentie gehouden. Bovendien werd de Poolse voorzitter Marin Korolec vervangen als milieuminister door iemand die de omstreden schaliegaswinning in Polen kan versnellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden