Voorwaardelijke straf voor prominente activisten Egypte

Twaalf tegenstanders van het militaire bewind in Egypte zijn vandaag tot een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar veroordeeld. Onder hen zijn de populaire blogger Alaa Abdel Fattah en zijn zuster Mona Seif, die een prominente rol speelden in de protestacties die bijna 3 jaar geleden tot de val van president Hosni Mubarak leidden.

Redactie
De prominente Egyptische blogger Alaa Abdel Fattah omringd door supporters in maart 2013 na zijn vrijlating. Beeld AP
De prominente Egyptische blogger Alaa Abdel Fattah omringd door supporters in maart 2013 na zijn vrijlating.Beeld AP

Fattah werd in 28 november aangehouden, omdat hij deelnam aan een demonstratie waar geen vergunning voor was gegeven. Zijn zuster is lid van een beweging die ervoor strijdt dat een militaire rechtbank nooit burgers kan berechten.

De blogger en de elf anderen werden veroordeeld, omdat zij zich in 2012 bij het bureau van de toenmalige presidentskandidaat Ahmed Shafik aan vandalisme schuldig zouden hebben gemaakt. Ze zouden mensen hebben aangevallen, publieke eigendommen hebben gestolen en de presidentiële campagne van Shafik hebben gedwarsboomd. De kandidatuur van Shafik, de laatste premier die onder Mubarak, zorgde voor een golf van protesten onder revolutionairen die wilden afrekenen met het dictatoriale tijdperk.

De 12 hebben de beschuldigingen tegengesproken. Hun advocaat kondigde aan beroep aan te tekenen.

'Politiek proces'
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een politiek gemotiveerd proces. 'Alle drie activisten (de organisatie doelt onder meer op Alaa Abdel Fattah en zijn zus, red.) hebben ontkend dat ze op de locatie (het bureau van Shafik, red.) aanwezig waren, dus het bewijs tegen hen is twijfelachtig', schrijft Said Boumedouha, de directeur van Amensty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 'Deze procedure lijkt onderdeel te zijn van een uit de hand gelopen campagne van de overheid om critici, onder wie aanhangers van de verdreven president Mohamed Morsi, de verboden Moslimbroederschap en seculiere activisten, de mond te snoeren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden