Voorwaardelijke straf tegen moeder opgesloten zoons

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de 43-jarige Gerarda R..Zij is volgens justitie schuldig aan het medeplegen van de jarenlange mishandeling en de wederrechterlijke vrijheidsberoving van haar twee zoons, nu 10 en 13 jaar.

Ook zou R. een aandeel hebben gehad in het onttrekken van haar oudste zoon aan het toezicht van een jeugdzorginstelling door hem te verstoppen bij vrienden. Het OM eist dat de moeder een reclasseringstraject volgt.

Volgens de officier van justitie was het de man van R. die de kinderen jarenlang mishandelde in hun huis in Amsterdam. Deze Nico C. werd vorig jaar opgepakt en pleegde zelfmoord in de gevangenis. Voor zijn dood verklaarde hij dat hij de jongens meerdere malen per week te lijf ging, soms met bamboestokken of de honkbalknuppel waarmee zijn eigen vader hem vroeger sloeg. Ook mishandelde en misbruikte hij zijn vrouw.

Verder verbood C. zijn kinderen buiten school contact met de buitenwereld te hebben. Hij sloot hen op in hun kamer of in de schuur en hield hen in de gaten met camera's. De mishandelingen zouden hebben plaatsgevonden tussen 1995 en 2007. De officier rekent het G. aan dat zij hier nooit iets tegen heeft gedaan. ''Als je als moeder niet bereid bent je nek uit te steken, wie dan wel?''

G. verklaarde tijdens de rechtszaak dat zij vaak heeft geprobeerd haar man tegen te houden als hij de kinderen sloeg. Uit angst vertelde ze echter niemand over haar thuissituatie. ''Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat we onze mond moesten houden, anders zou hij ons doodmaken.''

Volgens een psycholoog heeft G. een persoonlijkheidsstoornis en is zij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. De advocate van de moeder vroeg de rechtbank haar te ontslaan van rechtsvervolging. De vrouw zou door de jarenlange mishandeling zo depressief en bang zijn geworden dat ze niet meer tegen haar man in opstand durfde te komen.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de school van de jongens al in 1999 voor het eerst vermoedde dat het oudste kind werd mishandeld. Een maatschappelijk werker benaderde de ouders, maar zij weigerden begeleiding. Ook met signalen van mishandeling die de school in de jaren daarna opving, gebeurde niets.

Het duurde tot 2003 voordat de familie onder toezicht kwam van een gezinsvoogd van het Leger des Heils. Hoewel het slaan gewoon doorging en ook de camera's bleven hangen, kwam in 2005 een einde aan de begeleiding. Alle signalen zouden op groen staan. Pas toen de oudste zoon vorig jaar brand stichtte op school, kreeg de Jeugdreclassering lucht van de mishandelingen en werden beide kinderen uit huis geplaatst.

De rechtbank doet op 13 maart uitspraak. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden