Vooruitgang

THEODOR HOLMAN

Hoe is het toch met... de islam.

Ik durf daar na al die jaren nog niet echt over te schrijven, maar ik geloof dat het heel goed gaat - indien je het van een bepaalde kant bekijkt.

Herfstlente in Tunesië, vrije verkiezingen, democratie! En zie, daar komt een islamitische partij aan de macht die rond de 45 procent van de stemmen krijgt. Dat is geen honderd procent, toch? Dus hoe je het ook bekijkt, je zou het positief kunnen uitleggen. Zeg ik het zo goed?

Dan: Egypte na de val Mubarak. De Moslimbroederschap wint daar ook terrein. En ook zijn daar vrije verkiezingen beloofd. En er is een jongen opgepakt omdat hij een blog had waarin hij iets over Allah had geschreven wat de huidige machthebbers niet zo welgevallig was. Die jongen zit nu in een cel. Maar dat hij doodgemarteld is, schijnt te berusten op een leugen.

Dat is toch weer een voordeel, toch? Dus ik zeg nog even niks. Ik zou niet durven -had ik geloof ik al gezegd.

Zo goed? Ja toch?

Dan Libië. Ik zag op de televisie hoe ze Kadhafi hebben omgebracht. Ik dacht: ach ja, mensen zijn beesten, maar zijn nu de beesten in het ene land toch niet erger dan de beesten in het andere land? Wij hadden destijds onze moffenhoeren. Die werden kaalgeschoren en tentoongesteld. Dat was niet netjes. Maar hebben wij Mussert zo toegetakeld? Ik meen van niet.

Ach, dat aftuigen heeft misschien niets met geloof of cultuur te maken. Is de technocratische manier van ombrengen via gaskamers niet erger dan iemands kop inrammen en hem dan van dichtbij met zijn eigen pistool door zijn hoofd schieten? Ik weet het niet.

Hoe dan ook, het eerste wat de nieuwe machthebber in Libië zei, was dat de nieuwe democratische grondwet getoetst zal worden aan de sharia.

Nu herinner ik me de woorden van Bolkestein die zei: een democratische islamitische staat bestaat niet. Of een staat is democratisch, dan is hij niet islamitisch. Of hij is islamitisch, dan is hij niet democratisch. In Libië willen ze bewijzen dat Bolkestein ongelijk heeft.

Goed hoor, als dat lukt. Of niet?

Kortom: als u het niet erg vindt, houd ik nog even mijn mond. Voor je het weet, word ik verkeerd begrepen. Dat wil niemand, lijkt me.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden