Vooruitgang bij kabinetsformatie

DEN HAAG - De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) hebben deze week ''goede vorderingen'' gemaakt in hun onderhandelingen over een nieuw kabinet.Volgens de woordvoerder van informateur Herman Wijffels spreken zij van ''een goede, positieve en constructieve sfeer, waarin diepgaand inhoudelijk wordt overlegd''.

De formatiegesprekken vonden sinds woensdag dagelijks plaats in het Catshuis. Maandag gaan de gesprekken daar verder. Woensdag wijken de onderhandelaars uit naar een ''rustige plaats elders in het land'' voor een driedaagse sessie. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Vorige week trokken de onderhandelaars en Wijffels zich ook al enkele dagen terug op een rustig plekje; het Friese Beetsterzwaag. Daar werkten ze aan de 'missie' voor het nieuwe kabinet.

Financiële spelregels

Deze week zijn ze begonnen met de concrete onderhandelingen. Officieel worden daarover geen mededelingen gedaan, maar volgens ingewijden hebben ze het woensdag en vrijdag onder meer gehad over de financiële spelregels voor het nieuwe regeerakkoord. Ze zouden de door VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën) ingevoerde begrotingsregels de komende regeerperiode willen handhaven. De zogeheten Zalmnorm houdt in dat ministeries niet meer geld mogen uitgeven dan vooraf is bepaald en dat meevallers worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen.

Donderdag hebben de partijen het gehad over immateriële onderwerpen, zoals abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Volgens ingewijden worden op dit punt geen grote problemen verwacht. De ChristenUnie zou de wetgeving op deze terreinen weliswaar het liefst terugdraaien, maar lijkt de tegenstellingen hierover niet op de spits te willen drijven.

Hypotheekrenteaftrek

Een aantal heikele punten moet nog aan bod komen, zoals de hypotheekrenteaftrek. PvdA en ChristenUnie willen die voor de hogere inkomens beperken, maar het CDA is daar mordicus tegen. Hetzelfde geldt voor een AOW-heffing voor rijkere ouderen, die PvdA en ChristenUnie bepleiten.

Volgens het CDA-campagneplan voor de Provinciale Statenverkiezingen, dat vrijdag in handen kwam van RTL, moet het CDA op deze punten geen consessies doen. Maar CDA-campagneleider Jack de Vries onderstreept dat het hier ''om een campagnestuk gaat en niet om een formatiestuk''.

De formatiegesprekken zijn erop gericht dat er voor de statenverkiezingen van 7 maart een nieuw kabinet is. Dat betekent dat het regeerakkoord er circa half februari zou moeten liggen, omdat er ook tijd nodig is om de ministersposten te verdelen en de kandidaten erbij te zoeken.

Balkenende wordt opnieuw premier van het kabinet. PvdA-leider Bos wordt mogelijk vicepremier en minister van Financiën. Rouvoet staat in de ChristenUnie onder druk om fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven, aldus zijn woordvoerder. Voormalig Kamerlid Eimert van Middelkoop wordt binnen de ChristenUnie gezien als een belangrijke ministerskandidaat. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden