Schuim

Vooruit, ik eet een gebarbecuede wortel

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Zomer BBQ Nijgh Cuisine.

Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam, makers van Vegetarisch barbecueën, en Jonah Freud, nieuw­bakken auteur van Bon Appétit! De buienradar kan uit. Beeld Schuim
Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam, makers van Vegetarisch barbecueën, en Jonah Freud, nieuw­bakken auteur van Bon Appétit! De buienradar kan uit.Beeld Schuim

Op de stoep voor Singel Uitgeverijen hangt een rood-witlint. Ik vraag nog ­beleefd aan de verkeersregelaar of ik daar wel mijn fiets mag zetten, maar hij kijkt me aan of ik gek ben, dus dat was ook de laatste keer.

Naast het gebouw van de uit­geverij zitten agenten in een tent, redelijk paraat. Hier is werkelijk iets gaande.

Even verderop aan de Weteringschans is reuring. Een hoop agenten, meerdere politieauto's, een ­camera, fel licht, en dat allemaal bij een open voordeur. Dat moet ik zien, verslaggever die ik ben.

O.

Een filmopname. Ik meen met Yolanthe.

Tot zover mijn journalistieke ­instinct en ik stap de Zomer BBQ binnen van Nijgh Cuisine.

Daar in het achtertuintje kijkt ­Jonah Freud even later op Buien­radar. "Nú houdt het op met zachtjes regenen."

Die indruk hadden we al, ja.

Broden worden in veiligheid gebracht en het ziet er ook niet goed uit voor de barbecue, die net lekker op gloed kwam.

Freud, nog altijd turend op haar telefoon: "Tot kwart voor zes kun je niet barbecueën."

"De sla is wel gewassen nu," zegt Welmoed Bezoen, auteur van een aanstaand boek over vegetarisch barbecueën en een bijzonder positief ingesteld mens. "Ja, silver ­lining, hè?"

Zodra de regen overgaat in mot­regen, legt ze de grill alweer vol met wortels. Precies, begin daar maar mee.

Dit is het doopfeest van Nijgh ­Cuisine, een eigen tak met kookboeken van Singel Uitgeverijen. Er zijn hapjes naar recepten van vele auteurs. Hummus, couscoussalade, twee grote schalen met labne, maar ook gewoon droge worst van Brandt & Levie, een houvast in een baan als de mijne.

Om Nijgh Cuisine op te zetten is Miriam Brunsveld ­getransfereerd van Fontaine Uitgevers. Ze heeft meteen ook haar team én Yvette van Boven mee­genomen. Gelukkig voor Fontaine: ze hebben Ottolenghi nog.

Voor de gelegenheid is in het ­archief gedoken, op zoek naar de eerste kookboeken van Nijgh. ­Altijd leuk: een heel hoofdstuk over het opspuiten van aardappelpuree en ook welke gerechten je niet serveert aan ouderen met een kunstgebit.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Later gaven ze De Dikke Van Dam uit - 100.000 exemplaren verkocht alleen al in het eerste halfjaar - en ze kregen de smaak te pakken. En nu is er dus een hele tak en een zomerbarbecue.

Vooruit, ik eet een gebarbecuede wortel. Maar weer wel met allemaal blaadjes en nootjes en een sausje en ik zeg het gewoon hardop: smaakt prima, reputatieschade of niet.

Aan het tafeltje naast me praten twee mannen bij.

"Hoe gaat het, jongen?"

"Echt bizar goed."

"O ja, dat had ik al gevraagd."

Beter wordt borrelpraat niet.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Zomer BBQ Nijgh Cuisine
Waar Singel Uitgeverijen, Weteringschans
Wie Miriam Brunsveld, Yvette van Boven, Paulien Loerts, Elik Lettinga, Jigal Krant, Jonah Freud
Wanneer donderdag 21 juni, 17.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans hoorde een heerlijke Annie M.G: ‘Dan maar dik’

Boekverkoper Daan van der Valk (l) en Singel Uitgeverijen-directeur Paulien Loerts eten hummus van kookschrijver Jigal Krant. Beeld Schuim
Boekverkoper Daan van der Valk (l) en Singel Uitgeverijen-directeur Paulien Loerts eten hummus van kookschrijver Jigal Krant.Beeld Schuim
Nijgh Cuisinedreamteam Miriam Brunsveld, Wouter Eertink en Sofie Langenberg. Brunsveld: 'Lekker koken en genieten. Een dieetboek gaan we niet zo snel uitgeven.' Beeld Schuim
Nijgh Cuisinedreamteam Miriam Brunsveld, Wouter Eertink en Sofie Langenberg. Brunsveld: 'Lekker koken en genieten. Een dieetboek gaan we niet zo snel uitgeven.'Beeld Schuim
Nijgh en Van Ditmaruitgever Elik Lettinga en stagiaire Charlotte Remarque. Beeld Schuim
Nijgh en Van Ditmaruitgever Elik Lettinga en stagiaire Charlotte Remarque.Beeld Schuim
Kookcoryfee Yvette van Boven, meegekomen naar Nijgh Cuisine, met haar man én fotograaf Oof Verschuren. Beeld Schuim
Kookcoryfee Yvette van Boven, meegekomen naar Nijgh Cuisine, met haar man én fotograaf Oof Verschuren.Beeld Schuim
Auteur Merijn Tol, culinair fotograaf Saskia van ­Osnabrugge, auteur Makkie Mulder en worstenkoning ­Samuel Levie. Beeld Schuim
Auteur Merijn Tol, culinair fotograaf Saskia van ­Osnabrugge, auteur Makkie Mulder en worstenkoning ­Samuel Levie.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden