Update

'Voortvluchtige ex-agent omgekomen na omsingeling'

De voormalige Amerikaanse politieagent op wie sinds donderdag een klopjacht werd georganiseerd in verband met een aantal moorden, zou dinsdag in de bergen bij San Bernardino (Californië) om het leven zijn gekomen nadat de politie het huisje had omsingeld waarin hij zichzelf had verschanst. Dat gebeurde na een schotenwisseling waarbij één agent om het leven kwam en een ander gewond raakte.

Door Suzanne Borgdorff en Henrico Prins
Vlammen en rookwolken komen uit het huisje waarin ex-agent Christopher Dorner om het leven zou zijn gekomen. Beeld CBS News
Vlammen en rookwolken komen uit het huisje waarin ex-agent Christopher Dorner om het leven zou zijn gekomen.Beeld CBS News

Het vakantiehuisje waarin de ex-agent, Christopher Dorner, zich vervolgens terugtrok, werd door de politie bestookt met traangasgranaten. Even later onstond een brand die het huisje volledig verwoestte. Lange tijd was de verkoolde ruïne nog te heet om te onderzoeken, later maakte een woordvoerder van de politie in Los Angeles bekend dat er verkoolde menselijke resten in het huisje zijn gevonden. De politie in Californië gaat er vanuit dat deze resten van Dorner zijn, maar benadrukt dat de identiteit pas bevestigd kan worden als er forensisch onderzoek op het lichaam is gepleegd.

Terwijl de brand zich ontwikkelde, zou volgens verschillende ooggetuigen een schot hebben geklonken. Een woordvoerster van de politie van San Bernardino zei kort daarna dat het niet aannemelijk was dat Dorner voorafgaand aan de brand had kunnen ontkomen.

Vastgebonden
Voordat het kwam tot de omsingeling van het huisje en de schietpartij die daaraan voorafging, zou hij in een andere vakantiewoning hebben ingebroken. Twee vrouwen die het verblijf hadden geboekt en zich bij de deur meldden, werden met tie-wraps vastgebonden. Nadat Dorner er in een gestolen auto vandoor was gegaan, wist een van de twee vrouwen zichzelf te bevrijden en de politie te alarmeren. Die zette de achtervolging in, waarbij een groot aantal schoten werd uitgewisseld.

De Amerikaanse nieuwszender CBS liet beelden zien van een verslaggever die getuige was van de schietpartij waarbij een agent gewond raakte en een ander omkwam.

Politieagenten omsingelen het huisje waar Dorner zich schuil zou houden Beeld CBS
Politieagenten omsingelen het huisje waar Dorner zich schuil zou houdenBeeld CBS
Het gebied waar Dorner zich schuilhield. Beeld CBS
Het gebied waar Dorner zich schuilhield.Beeld CBS
Rookwolken komen uit het huisje waarin ex-agent Christopher Dorner zich zou hebben verschanst. Beeld CBS News
Rookwolken komen uit het huisje waarin ex-agent Christopher Dorner zich zou hebben verschanst.Beeld CBS News

Geschokt
De politie van Los Angeles had tijdens de omsingeling in een persconferentie een oproep aan Dorner om zich over te geven. 'Mocht hij dit zien: genoeg is genoeg, er zijn genoeg doden gevallen', aldus een woordvoerder. Volgens een verslaggeefster van CBS werden bewoners geëvacueerd uit het gebied. Er waren ook supporters van Dorner aanwezig die bordjes omhoog hielden met leuzen als: 'Schiet Dorner niet dood'.

De 33-jarige oud-agent zou vorige week in de plaats Irvine de dochter van een oud-collega en haar verloofde hebben doodgeschoten. Enkele dagen later schoot hij in Riverside County drie agenten neer, van wie er één overleed. Dorner verklaarde vorige week op zijn Facebookpagina de oorlog aan zijn vroegere collega's, die hij verantwoordelijk houdt voor het kwijtraken van zijn baan. Hij werd in 2008 ontslagen bij de politie van Los Angeles.

De politie doorzoekt passerende auto's bij de plaats waar ex-agent Christopher Dorner zich heeft verschanst. Beeld ap
De politie doorzoekt passerende auto's bij de plaats waar ex-agent Christopher Dorner zich heeft verschanst.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden