Voortvluchtige Brit met vals paspoort aangehouden

Een 40-jarige Britse man, die vorige week maandag werd aangehouden, bleek gebruik te maken van een vals Iers paspoort. Zowel Spaanse als Britse autoriteiten zochten de man in verband met drugshandel. De Brit wordt voorgeleid aan een officier van justitie.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Twee surveillerende agenten zagen drie mannen op het George Gershwinplein bij de Zuidas met elkaar praten, om vervolgens te doen alsof elkaar niet kenden. 'Eén van hen beschikte over een Iers paspoort. Na telefonisch contact met rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit bleek een aantal dingen op te vallen,' aldus de politie.

De politie nam vingerafdrukken af en stuurde die rond naar nationale en internationale collega's om te controleren of hij voortvluchtig was. Na controle van de vingerafdrukken in Groot-Brittannië bleek de man daar gezocht te worden in verband met handel in harddrugs.

Spaanse autoriteiten lieten weten de man te zoeken in verband met onder andere grootschalige cannabishandel. Hij stond ook op de lijst die samengesteld was voor de actie 'Operation Captura', de Spaanse voorloper van het Nederlandse 'Operation Return'. Dat is speciaal opgezet om Britse voortvluchtigen op te sporen.

Vals paspoort
In het contact met Britse en Ierse autoriteiten was duidelijk dat de kleur van de ogen en de lengte van de man niet overeen kwamen met die in het paspoort. De man werd aangehouden en naar een politiebureau overgebracht. Op het bureau wilde hij geen antwoord meer geven op gestelde vragen. Hij bleef erbij de persoon te zijn die in het paspoort vermeld stond.

Veel criminelen maken gebruik van Fraudulently Obtained Genuine Passports (frauduleus verkregen Britse en Ierse paspoorten). FOG-paspoorten betreffen originele Britse en Ierse paspoorten, die door bedrog zijn verkregen. Die staan op naam van echt bestaande Britse of Ierse personen, maar waarop de foto geplaatst is van een ander, meestal een crimineel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden