'Voortgezet onderwijs kampt met tekorten'

Ruim 700 scholen in het voortgezet onderwijs komen geld te kort. Stijgende salarissen, hogere onderhoudskosten en langer doorwerkend personeel zijn daar de oorzaak van.

700 scholen kampen met tekorten. Beeld ANP XTRA
700 scholen kampen met tekorten.Beeld ANP XTRA

'De sector zou een totaal eigen vermogen van 400 miljoen euro moeten hebben, maar de scholen staan nu voor 23 miljoen in de min', zei vicevoorzitter Hein van Asseldonk van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voorgezet onderwijs, woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. 'Alle ruimte om tegenvallers op te vangen, is weg', aldus Van Asseldonk.

Volgens de VO-raad lijdt de kwaliteit van het onderwijs onder de krappe financiële situatie. Extra vakken zijn reeds geschrapt. Op sommige scholen geven leraren een gratis les per week om de begroting sluitend te krijgen.

Uit cijfers die de Onderwijsinspectie in april publiceerde, bleek dat 26 instellingen in het basis- en middelbaar onderwijs onder verscherpt financieel toezicht staan. Half november vorig jaar waren dat er nog 19 en 2 maanden daarvoor 12.

De Algemene Rekenkamer is een onderzoek begonnen naar de bekostiging in het voortgezet onderwijs. In het najaar krijgt de Tweede Kamer de eerste conclusies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden