Voortbestaan van Ruigoord is verzekerd tot 2027

Zondag ondertekenen de 'dorpelingen' en het Havenbedrijf Amsterdam een nieuw huurcontract.

Het kerkje in kunstenaarsdorp Ruigoord Beeld anp
Het kerkje in kunstenaarsdorp RuigoordBeeld anp

Met dit nieuwe contract, dat zondag feestelijk in de kerk van Ruigoord wordt ondertekend, is het voortbestaan van het kunstenaarsdorp als culturele vrijhaven voor de komende tien jaar vastgelegd.

In februari 2016 uitte het Havenbedrijf nog kritiek op het al te open karakter van de festivals die plaatsvinden in Ruigoord. Eerder deze maand werd bekend dat die festivals voortaan achter hekken gehouden worden, om ervoor zorgen dat er minder drugs en zelf meegebrachte alcohol worden gebruikt.

Creatieve inspiratie
Vanaf nu zijn de 'dorpelingen' zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de terreinen, ateliers en kerk. Daarnaast is er afgesproken dat Ruigoord haar 'creatieve inspiratie' gaat inzetten om de haven te helpen duurzamer, ethischer en mooier te maken door een ontmoetingsplek in de haven te worden. Verder gaat de kunstenaarskolonie investeren in het zelf opwekken van energie.

Koen Overtoom, CEO van het Havenbedrijf Amsterdam zegt in een persbericht blij te zijn met het nieuwe contract: "Met deze afspraken zorgen wij ervoor dat Ruigoord een culturele landmark blijft in onze haven en een prachtige plek waar stad en haven elkaar ontmoeten."

Ook Marco de Goede, voorzitter van het bestuur van stichting Ruigoord, is ingenomen. "Waar krakers en haven ooit tegenover elkaar stonden, vinden wij elkaar nu in een mooie, creatieve en ruige omgeving met toekomst."

Roerige tijden
Ruigoord, een voormalig dorp in het havengebied van Amsterdam, werd in de jaren zeventig door kunstenaars gekraakt. Het dorp beleefde roerige tijden toen de groeiende haven Ruigoord in wilde lijven om plaats te maken voor industrie en de Afrikahaven.

Sinds begin deze eeuw zien de gemeente en Havenbedrijf Amsterdam de meerwaarde in van de enclave. De oud-krakers en kunstenaars van Ruigoord zijn verenigd in een stichting die het terrein nu huurt van de grondeigenaar, Havenbedrijf Amsterdam.

Bezoekers van het festival Landjuweel in Ruigoord Beeld Eva Plevier
Bezoekers van het festival Landjuweel in RuigoordBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden