Update

Voortbestaan dartsmekka Lakeside aan zijden draad

Het voortbestaan van het jaarlijkse WK darts in de fameuze Lakeside Country Club in Frimley Green hangt aan een zijden draad.

Bert van der Linden
null Beeld

Sinds er zich een revolutie voltrok in het bestuur van de organiserend dartsbonds BDO, is het allerminst zeker of de volgende editie wel weer in de befaamde nachtclub met het rode pluche en de kroonluchters zal zijn.

Nederlands succes
De Nederlander Raymond van Barneveld vierde op deze lokatie zijn eerste grote internationale successen, met wereldtitels in 1998, 1999, 2003 en 2005, en zorgde er daarmee voor dat darts doorbrak naar het grote publiek in Nederland.

Grote man
Grote man achter het toernooi in Lakeside, ook wel het Wimbledon van het darts genoemd, is al ruim 30 jaar oud-voorzitter Olly Croft. De 81-jarige bestuurder werd begin deze maand weggestemd als voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij was in 1973 de oprichter van de bond en bedenker van het toernooi in de Lakeside, dat elk jaar steevast door de BBC wordt uitgezonden.

Brandweerman
In het blad DartsMonthly haalt Croft hard uit naar het nieuwe bestuur en zijn voorzitter Barry Gilbey. 'Er zitten geen zakenlieden in het huidige bestuur. Gilbey is een brandweerman. Hoe kan hij leiding geven aan een organisatie als de British Darts Organisation?'

Simpele handdruk
Over het toernooi in de Lakeside zegt hij: 'Bob Potter, eigenaar van de Lakeside, en ik kennen elkaar al jaren en vertrouwen elkaar volkomen. We regelen dan ook alles met een simpele handdruk. Ik ben naar Bob geweest en hij vroeg mij wie die nieuwe bestuursleden waren omdat hij er geen één van kende'', aldus Croft.

Eigenaar
Ook eigenaar Potter komt aan het woord. 'Hoe kan ik zaken doen met mensen die ik niet ken. Ze hebben zelfs nog geen contact opgenomen met mij', aldus Potter die elk jaar de eerst twee weken van het nieuwe jaar gastheer is van het WK darts van de BDO.

Grote namen
Het toernooi in Lakeside bestaat sinds 1978. Eerste winnaar was de Welsman Leighton Rees. Andere grote namen die het toernooi voorbracht waren Eric Bristow (5x winnaar), Martin Adams (4x), John Lowe (2x), Phil Taylor (2x), Ted Hankey (2x) en Bobby George (1x).

Jelle Klaassen was in 2006 de tweede Nederlander die het toernooi op zijn naam schreef door in de finale Van Barneveld te verslaan.

Profbond
Sinds de opkomst van de profbond PDC begin jaren 90 verliest de titelstrijd in Lakeside steeds meer van zijn allure. Het merendeel van 's werelds beste darters staat tegenwoordig onder contract bij de PDC.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden