Voortaan na evenement in park zes weken 'adempauze'

Na evenementen krijgen alle parken in Amsterdam een adempauze van zes weken. Vanaf volgend jaar krijgt het groen verplicht een rustperiode om de bodem te laten herstellen.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Daardoor wordt het onmogelijk om kort na elkaar festivals te organiseren in parken. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar zomer in het Oosterpark toen een week na Keti Koti het festival Amsterdam Roots volgde.

Nu worden maar een paar parken beschermd door zo'n adempauze. Voor het Vondelpark staat een rustperiode van zes weken al in het nieuwe evenementenbeleid, tenminste, als twee evenementen het hebben voorzien op hetzelfde deel van het park. In het Amstelpark en het Beatrixpark is de rustperiode drie weken.

Slag om de arm
Wethouder Laurens Ivens (Groen) stelt nu voor om de rustperiode na evenementen voor alle parken op zes weken te stellen. Daarmee reageert hij op moties die vorig jaar werden aangenomen in de gemeenteraad.

Ivens houdt nog wel een slag om de arm. Hij laat komend jaar onderzoek doen naar de impact van evenementen op de bodem van parken. Als daaruit blijkt dat een voor alle parken gelijke rustperiode niet nodig is, ziet de wethouder ervan af.

Het zou bijvoorbeeld kunnen, schrijft Ivens, dat het groen meer gebaat is bij een rustperiode na afloop van het festivalseizoen. Ook zou uit het onderzoek kunnen blijken dat de bodemsamenstelling in parken sterk verschilt, waardoor rust niet overal even nodig is.

Nieuw onderzoek moet dit jaar aantonen of parken er zwaar onder gebukt gaan als ze ook voor evenementen worden gebruikt. Daarvoor denkt Ivens onder meer aan metingen van het bodemleven, de waterhuishouding, verdichting en bodemdaling. Aan broedvogels en wilde bijen wordt afgemeten of evenementen de natuur verstoren. Al dit soort metingen worden de komende jaren herhaald.

De laatste jaren is de bezorgdheid over evenementen in parken snel toegenomen. Het Oosterpark had twee jaar terug zwaar te lijden onder de 1 mei-manifestatie van vakbond FNV. Uit eerder onderzoek bleek al dat de bodem van grasvelden het regenwater minder goed kon verwerken als gevolg van de drukte in de parken.

Eisen
Bij het nieuwe evenementenbeleid dat vorig jaar inging is een dik boek gevuld met per park of plein de eisen waar organisatoren van festivals aan moeten voldoen. Vorig jaar is het gras in de parken ook al ontzien met rijplaten en vlonders en extra toezicht.

Toch is het Oosterpark er nog niet bovenop gekomen. Na een ingrijpende renovatie kampte het park met wateroverlast en daarvan is het groen nog altijd niet hersteld. Door de aanhoudende droogte van afgelopen jaar zullen bomen versneld aftakelen, kondigt Ivens aan.

Lees ook: Verplicht gebruik stroompunten voor festivalorganisatoren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden