'Voorstellen Tsipras goede basis voor overleg Eurotop'

De nieuwe voorstellen die Griekenland aan zijn schuldeisers heeft voorgelegd, vormen een 'goede basis' voor het overleg van de eurogroep dat vandaag plaatsvindt. Dat heeft Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, laten weten via Twitter.

De voorzitters van het Europees parlement (Martin Schulz), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), en de Europese Raad (Donald Tusk). (Van links naar rechts) Beeld REUTERS
De voorzitters van het Europees parlement (Martin Schulz), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), en de Europese Raad (Donald Tusk). (Van links naar rechts)Beeld REUTERS

Griekenland heeft de nieuwe voorstellen voorgelegd aan de zogenaamde 'trojka' van schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Selmayr bevestigde in zijn tweet dat ook het IMF en de ECB de voorstellen hebben ontvangen. Over de inhoud van de voorstellen is nog niets bekend.

De ministers van Financiën van de eurolanden overleggen maandagmiddag in Brussel over de Griekse schuldenkwestie. Later op de dag komen ook de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van monetaire unie samen. Ze proberen te vermijden dat Griekenland eind deze maand gedwongen wordt de eurozone te verlaten.

Voorafgaand aan het overleg van de eurogroep zal de Griekse premier Alexis Tsipras ook nog een ontmoeting hebben met de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. De ontmoeting in Brussel wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.

'Grieken bereid tot concessies

Volgens Griekse media is de Griekse regering bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers. Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat maandag wordt besproken.

Details over wat Tsipras de 'definitieve oplossing' noemde, zijn niet bekendgemaakt. De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet evenwel al weten dat het voorstel een 'goede basis' vormt voor de eurotop.

Alexis Tsipras Beeld ap
Alexis TsiprasBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden