Voorstel versoepeling 1040-urennorm

DEN HAAG - Middelbare scholen mogen voortaan 40 uur aan individuele leerlingbegeleiding meetellen in de minimumnorm van 1040 lesuur per jaar. Deze uren hoeven niet door alle leerlingen te worden gevolgd.Deze afspraak heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt zondag gemaakt met de koepel van middelbare scholen, de VO-raad. Met de overeenkomst zullen scholen de norm voor het minimaal aantal lesuren niet langer nutteloos invullen, stellen de twee partijen.

''Het is goed dat nu ruimte wordt geboden voor maatwerk'', stelt Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. Van Bijsterveldt benadrukt dat aan de minimumnorm van 1040 uur niet wordt getoornd.

Stages vanaf 2011

Ook de 72 uur die leerlingen buiten de school gaan besteden aan hun maatschappelijke stage zal worden meegeteld in de berekening van het aantal lesuren waaraan scholen moeten voldoen. De scholieren moeten vanaf 2011 deze stages gaan volgen.

Uit een rapport van de Onderwijsinspectie bleek eerder dat slechts één op de vijftien scholen voldoende onderwijstijd aanbiedt. Van Bijsterveldt beboette vorige maand nog 26 middelbare scholen omdat zij ver onder de minimumnorm voor lesuren zaten. Ook stelde ze toen dat scholen die te weinig les blijven geven, onder verscherpt toezicht komen te staan.

De scholieren hebben zich tegen de urennorm gekeerd. Zij vinden de druk te hoog geworden en willen daarom dat het minimumaantal lesuren wordt teruggebracht tot 960 per jaar. Bovendien eisen zij dat de gaten in de roosters worden gedicht. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden