'Voorstel Tichelaar ongelukkig'

DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos ziet niets in het voorstel van PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar om studenten na hun afstuderen hun studiekosten te laten terugbetalen.''Een minder gelukkig idee'' en ''een ongelukkige combinatie'', noemde Bos het voorstel zondag in het tv-programma Buitenhof.

Het plan van Tichelaar zou geld moeten opleveren om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Het is vooral de koppeling van studiefinanciering en vergrijzing die Bos afwijst. Er zijn volgens hem genoeg andere mogelijkheden om de AOW en de zorg in de toekomst betaalbaar te houden.

Bos denkt dan vooral aan het langer aan het werk houden van werknemers onder de 65. Ook moet het aantrekkelijker worden na het 65e levensjaar vrijwillig aan de slag te blijven. Verder zouden werknemers in deeltijd wat meer uren moeten werken. De personeelsproblemen in de zorg kunnen op die manier worden opgelost, aldus Bos.

In het pleidooi van topambtenaar Chris Buijink van Economische Zaken om de AOW-leeftijd te verhogen ziet Bos niets. Ook premier Jan Peter Balkenende heeft die suggestie al van de hand gewezen.

Tichelaar had zondag geen behoefte om op de uitspraken van Bos te reageren, aldus zijn woordvoerder. Overigens wordt in het PvdA-verkiezingsprogramma al gepleit voor het verruimen van de mogelijkheid voor studenten om te lenen, zonder daarbij over te gaan tot een volledig leenstelsel. Het verkiezingsprogramma koppelt dat voorstel echter niet aan de vergrijzing. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden