'Voorstel Stadgenoot is nieuwe aanval op huurbescherming'

De huurdersorganisaties zijn fel gekant tegen het plan van Stadgenoot om huurcontracten te vervangen door een wooncontract.

Ton Damen
Huurwoningen in het centrum van Amsterdam Beeld Hannah Stöve
Huurwoningen in het centrum van AmsterdamBeeld Hannah Stöve

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) zeggen dat hun achterbannen dit niet laten gebeuren.

Stadgenoot pleitte woensdag voor een versoepeling van de huurbescherming, om de lange wachttijden voor sociale huurwoningen tegen te gaan. Huurders die te groot wonen moeten, ook tegen hun zin in, in een kleiner huis gezet kunnen worden, vindt de corporatie.

"Dit is na de invoering van tijdelijke contracten een nieuwe aanval op de huurbescherming," zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. "Wij gaan dit plan tegenhouden."

Winnie Terra, interim-directeur van de Huurdersvereniging Amsterdam, vermoedt dat ook de Amsterdamse huurders dit plan helemaal niet zien zitten.

"De krapte op de woningmarkt moet bestreden worden door de verhuurdersheffing af te schaffen en het geld te gebruiken voor de bouw van huizen."

In plaats daarvan wordt de rekening volgens haar doorgeschoven naar de huurder, die rechten ontnomen worden.

Segregatie
"De plannen gaan ver," zegt Paping. "Het komt er op neer dat je als huurder uiteindelijk uit je huis gezet kunt worden. Mensen zijn ergens geworteld. Als je daaraan gaat rommelen, kunnen grote sociale en psychische problemen ontstaan. Het gaat ook gepaard met verhuiskosten."

Winnie Terra zegt dat het plan ook zorgt voor segregatie. Goedkopere woningen van bijvoorbeeld 450 euro per maand staan vooral aan de rand van de stad. Als de plannen worden doorgezet hebben mensen met meer geld volgens Terra wel toegang tot de stad, terwijl de armsten er uit worden gedreven.

Purmerend
"Woon je met een gezin in het centrum en ga je in gezinsgrootte en in inkomen terug, dan moet je je huis uit," aldus Terra. "En dan moet je naar een passende woning."

Die staan dan bijvoorbeeld in Nieuw-West of Zuidoost. Terra: "Je hebt alleen recht op 'een huis' in de regio Amsterdam. Een corporatie kan je evengoed een huis in Purmerend aanbieden. Dat is ook de Amsterdamse regio."

Lees verder: Gaat het corporaties lukken het wooncontract door te drukken?

Interim-directeur Winnie Terra van de Huurdersvereniging Amsterdam. Beeld Mats van Soolingen
Interim-directeur Winnie Terra van de Huurdersvereniging Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden