Plus

'Voorstanders van Zwarte Piet zeggen: wij zijn voor het volk. Maar wie zijn wij dan?'

Dit weekend lukte het wel: protesteren tegen Zwarte Piet in het Friese Dokkum. Maar van wederzijds begrip is het ook deze keer niet gekomen.

Protest in Dokkum voor een inclusiever Sinterklaasfeest Beeld anp
Protest in Dokkum voor een inclusiever SinterklaasfeestBeeld anp

In zijn kapperszaak aan de Kleine Breedstraat in Dokkum staat Luzmar Ignacio Anastacia (46) te zwaaien met zijn schaar. "Leven is liefde," zegt hij. De only black in the village.

Even verderop in het stadje staan op een onooglijk pleintje tweehonderd demonstranten uit Amsterdam te protesteren tegen Zwarte Piet. Anastacia, geboren op Curaçao en al 27 jaar in Dokkum, vindt het maar niks. Natuurlijk, hij snapt ze wel. Hij is zelfs ook eens door de politie aangehouden in zijn Volvo. Waar hij zo'n dure auto van rijdt? "Het leven is kort, zegt hij. "Ik ben op Curaçao ook opgegroeid met Zwarte Piet. Dat zijn de Nederlandse normen en waarden. De mensen lopen hier nu eenmaal twee jaar achter. Hoe harder we protesteren tegen discriminatie, hoe erger het wordt. Wat denken die mensen hier te bereiken? Laten we genieten."

Lammert de Hoop (60) kijkt tevreden toe. Dokkum racistisch? Het zit hem hoog, de verwijten die de Friezen worden gemaakt. Anastacia: "Weet je, een negerzoen is in het echt best wel lekker."

Boze Friezen
's Ochtends om tien uur zijn de demonstranten uit Amsterdam vertrokken voor een tweede poging om in Dokkum te demonstreren tegen blackface. De demonstratie had twee weken geleden plaats moeten vinden tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, maar werd toen gesmoord in een blokkade van boze Friezen op de A7.

Burgemeester Marga Waanders van Dokkum besloot daarop het hele protest dan maar te verbieden. Deze keer moet het goed gaan. Twee bussen met demonstranten worden begeleid door zes ME-bussen, elf motoren, een commandowagen en twee opleggers van de wegenwacht om bij nieuwe wegblokkades onmiddellijk in te kunnen grijpen.

Met het naderen van Friesland komen er nog vijf bussen met politie bij. Dit is Nederland anno 2017, stelt initiator Jerry Afriyie mismoedig vast, een sjaal met Friese pompblêden om de nek. "Ik voel me als die zwarte Amerikaanse kinderen die alleen onder begeleiding van het leger met de bus naar een gemengde school konden."

Hij is niet uit op relletjes, zegt hij. Hij wil 'op waardige wijze Piet ontdoen van zijn racistische karakter'. En hij is er ook van overtuigd dat de meerderheid van de Nederlanders daar net zo over denkt. "Voorstanders van Zwarte Piet zeggen: wij zijn voor het volk. Maar wie zijn wij dan? Waarom wordt onze stem niet relevant genoeg geacht om serieus te nemen? Het is geen strijd van zwart tegen wit, het is een strijd tegen onrecht."

Middelvingers
Gaandeweg de rit neemt buiten het aantal opgestoken middelvingers toe. Binnen heerst de bubbel van het eigen gelijk. Zachte, lieve, idealistische en opvallend jonge mensen bevolken de bus. Mandarijnen en krentenbollen worden gedeeld. "Als ik dat had geweten," zegt een schuldbewuste demonstrant, "dan had ik wel veganistische pepernoten meegenomen."

De angst voor wat komen gaat wordt weggezongen met spirituals. In Dokkum is de ontvangst wisselend. Tussen de boze blikken en gebalde vuisten, wordt af en toe vanachter het raam gezwaaid. Op straat is de sfeer grimmig. Laat je niet provoceren, waarschuwt Afriyie. Hij weet: als een van de demonstranten ook zijn middelvinger opsteekt zal het precies díe middelvinger zijn die straks het nieuws overheerst. Buzzword in het stadje blijkt vandaag: 'kansloos'. "Wij Friezen zijn nette mensen," zegt Djoke Koonstra (54) er voor zekerheid maar even bij. "Ik was nooit op het idee gekomen om zwarte mensen te vergelijken met Zwarte Piet. Maar nu wel. Dat hebben ze bereikt."

Op de brug staat de plaatselijke jeugd te snoeven: wie durft het eerste? "Oprotten met die zwarten." In Dokkum is een noodverordening afgeroepen. Dat betekent dat tegenstanders van de tegenstanders het demonstratiepleintje niet op mogen. Jammer, vind een ouder echtpaar dat de actie wél voluit steunt. "Want hoe moeten ze ons nou overtuigen? Het is hier moeilijk om Surinamers te leren kennen en iets te begrijpen van het probleem."

Trots
Dokkum racistisch? Aan het hek staat het winkelend publiek grappen te maken. Moeten we nu ook de anti-vries afschaffen? "Ze vinden dat we discrimineren," zegt Peter Boomsma (44). "Terwijl ik een Braziliaanse vriendin heb. Dat is toch ook een halve neger?" Klaske Veenstra (56): "Zij zijn tegen, wij zijn voor. Wat is het probleem?" Haar 25-jarige zoon was twee weken geleden bij de blokkade op de A7.

Het vervult haar met trots, zegt ze. "Die jongens zijn er nu niet. Het kinderfeest was gered en daar ging het ze om. Mijn jongen zegt: laat ze nu maar demonstreren, ik zit lekker binnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden