Plus

Voorraden hopen zich op bij gesloten kringloopwinkels

Kringloopwinkels krijgen nog steeds buitensporig veel spullen binnen. Ze kunnen het meeste echter niet verkopen, waardoor de voorraden zich ophopen. ‘Als de winkels straks weer open mogen, verwachten we een stormloop.’

Marc Kruyswijk
Kringloopwinkel Rataplan in Diemen die is gesloten vanwege de coronapandemie. Beeld Dingena Mol
Kringloopwinkel Rataplan in Diemen die is gesloten vanwege de coronapandemie.Beeld Dingena Mol

Zonder een strakke organisatie zou het dezer dagen een chaos zijn geworden bij Rataplan in Diemen. Dan was het een beetje gegaan als zo’n lopende band in een fabriek waar het personeel even naar het toilet is en is vergeten de band stil te zetten: er wordt van alles naar binnen geschoven, maar er wordt niets meer afgevoerd.

Niets daarvan in Diemen. In de sorteerruimte van de kringloopwinkel weet iedereen wat ie moet doen. En vooral: het pand is royaal bemeten en alle gesorteerde spullen vinden gerubriceerd en voorzien van prijsstickers hun weg naar opslagruimtes. “Gelukkig maar,” zegt bedrijfsleider Tessa Groot. “We verkopen aanmerkelijk minder, terwijl er nog steeds heel veel nieuwe spullen binnenkomen. Met dat laatste zijn we blij, want als we straks weer opengaan, verwachten een stormloop en moeten onze voorraden op orde zijn.”

Iets soortgelijks zegt Menno Hoekstra, directeur van de kringloopwinkels De Lokatie. “We zijn nu voorraden aan het opbouwen. Dat gaat inmiddels zo hard dat we tijdelijk extra opslagruimte hebben moeten huren, anders kunnen we alles wat we binnenkrijgen helemaal niet kwijt.”

Het is kennelijk wat de lockdown en al dat thuiszitten met Amsterdammers doet: er wordt opgeruimd tot ver achter de komma en tegelijk brengen pakketbezorgers nieuwe troep tot aan de voordeur. Wie de hele dag op zijn werk zit heeft ’s avonds en in het weekend geen puf meer om met een stofkam door de troep thuis te gaan, maar nu er van huis uit wordt gewerkt, gaan al die spullen die niet meer worden gebruikt ergeren.

En dat hebben de kringloopwinkels gemerkt: de spullen stroomden binnen. Weliswaar niet in dergelijke hoeveelheden als een klein jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, maar nog altijd meer dan gebruikelijk. Prima dus, zou je denken. Ware het niet dat er nog maar mondjesmaat kleding, meubels of snuisterijtjes worden verkocht.

Dit moet niet al te lang meer duren, zegt Groot in een kantoor op de bovenverdieping van het pand aan de Weesperstraat. “We zijn ontzettend blij met alle donaties maar er komt momenteel natuurlijk veel minder geld binnen. We verkopen nu onder meer via internet. Dat is heel nieuw voor onze personeelsleden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is voor hen van groot belang dat zij kunnen blijven werken, voor de structuur in hun leven.”

Hoekstra van De Lokatie is optimistisch, maar stelt ook dat dit niet nog twee maanden kan doorgaan op deze manier. “Op een geven moment houdt het op. Maar nu proberen we vooral te anticiperen op de drukte die nog komen gaat. Dat lijkt tegenstrijdig, maar toen we de vorige keer de deuren gesloten hadden, hebben we daarna nog heel goed verkocht.”

Ook bij Sympany zien ze dat er nog steeds veel kasten worden opgeruimd. De organisatie zamelt kleding in in de grote bakken op straat. Volgens Sanne de Lorme komt er nog steeds extra veel binnen. “Het textiel gaat grotendeels naar het buitenland, naar Oost-Europa vooral. Gelukkig loopt dat nog steeds redelijk goed door. Dat we veel binnenkrijgen is geen groot probleem: de kasten zijn straks een keer opgeruimd. Het is zaak dat we klaar zijn als het allemaal weer gaat lopen.”

In die zin ziet Groot ook graag de voordelen van de huidige situatie. “We leren hier veel van. Wat we ook doen is dat we mensen laten videobellen. Dan lopen we gewoon met de telefoon in de hand langs de kasten die we hier hebben staan. Op die manier verkopen we toch nog regelmatig van alles. Maar het is niet veel natuurlijk, als we straks weer open kunnen, gaan de vlaggen uit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden