Vooronderzoek naar 'tolk' moskee

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is een ''verkennend vooronderzoek'' begonnen naar uitlatingen van de 'tolk' van de Assoena-moskee in Amsterdam.Dat liet een woordvoerder van het OM in Amsterdam dinsdag weten. Op basis van dit vooronderzoek beslist justitie of zij de zogeheten tolk wel of niet strafrechtelijk vervolgt.

De 'tolk' had tegen het universiteitsblad Folia gezegd dat studentencabaretier Ewout Jansen mocht worden ''doodgemaakt'' naar aanleiding van zijn grappen over moslims en de islam. Volgens Folia deed de man zich voor als tolk van de moskee. Volgens de moskee en wethouder Ahmed Aboutaleb had een 'bezoeker' de uitlatingen gedaan.

Folia blijft erbij dat een door de moskee naar voren geschoven woordvoerder de gewraakte opmerkingen heeft gemaakt. Naast de tolk waren de imam en een bestuurslid aanwezig bij het interview. De tolk zat in het verleden echter wel in het bestuur van de moskee, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Van 1983 tot 1988 en van 1999 tot 2000 was hij secretaris.

Verwerpelijk

Volgens de woordvoerder van Aboutaleb bekleedt de man nu dus geen officiële functie meer. ''Het gaat ons erom dat het huidige bestuur en de imam van de moskee afstand hebben genomen van de uitspraken van de man.'' Aboutaleb nam direct contact op met de Assoena-moskee na publicatie in Folia. ''Omdat we de uitspraken van de man verwerpelijk vinden'', aldus zijn woordvoerder.

Justitie heeft de politie opdracht gegeven feiten te verzamelen en de status van de betrokken personen na te gaan. Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam, heeft besloten het verzoek om een getuigenverklaring naast zich neer te leggen. ''Wij willen uit journalistieke overwegingen geen actieve bijdrage leveren aan de vervolging van de tolk'', aldus Eric van den Berg, die het gesprek voor Folia voerde met de moskee. Wel heeft het blad het volledige interview met de tolk op zijn website gezet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden