Voornaam bestuurder vertrekt naar Bloemendaal

Nederveen, die vandaag is geïnstalleerd als burgemeester van Bloemendaal, stamt uit een zogeheten riddermatige familie. Dat betekent dat zijn familie in de middeleeuwen bestuursfuncties uitoefende. Foto Jan van Breda Beeld
Nederveen, die vandaag is geïnstalleerd als burgemeester van Bloemendaal, stamt uit een zogeheten riddermatige familie. Dat betekent dat zijn familie in de middeleeuwen bestuursfuncties uitoefende. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Het was een kenmerkend incident in het optreden van gemeenteraadslid Ruud Nederveen (VVD): toen Saar Boerlage, oud-raadslid en vaste inspreker, zich neerbuigend had uitgelaten over 'mensen met blauw bloed', schoot Nederveen de adel te hulp.

Mensen met blauw bloed werden door de uitspraak van Boerlage 'gediscrimineerd' en konden beledigd zijn, aldus Nederveen (55). Boerlage beloofde zich voortaan genuanceerder uit te laten over deze bevolkingsgroep.

Nederveen, die vandaag is geïnstalleerd als burgemeester van Bloemendaal, stamt uit een zogeheten riddermatige familie. Dat betekent dat zijn familie in de middeleeuwen bestuursfuncties uitoefende. Toen hij eens met een ander raadslid over Nederland vloog, wees hij hem de landgoederen uit het familiebezit aan.

Nederveen is sinds 2002 raadslid voor de VVD. In debatten over kunst en cultuur was hij een van de spelbepalers. Met zijn voorname houding, natuurlijk gezag en wat bekakte stemgeluid lijkt de burgemeesterspost in Bloemendaal hem op het lijf geschreven.

Als politicus is hij niet bang scherpe bewoordingen te gebruiken. Een paar maanden geleden dreigde hij met een motie van wantrouwen tegen wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) als hij niet nog eenmaal het woord kreeg in de commissievergadering. Het liep met een sisser af.

Tegenover Gehrels kon hij zich ook meer bestuurlijk opstellen. Hij gaf haar graag openlijk advies om lastige zaken op een bepaalde manier aan te pakken.

De bestuurlijke houding liet hij nog sterker zien als voorzitter van de commissie Algemene Zaken. De commissievergaderingen trekken vaak veel belangstellenden, van Wallenbewoners tot krakers, en het kan lastig zijn de orde te bewaren. Nederveen deed dat op besliste wijze, zonder mensen tekort te doen, maar ook zonder de burgemeester in de knel te brengen. Ook als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad trad hij met overtuiging op.

Nederveen volgde opleidingen tot beeldhouwer, danser, theoloog en jurist. Zijn laatste baan was directeur van de brancheorganisatie voor de dans.

Hij zit sinds zijn negentiende in allerlei besturen en heeft een indrukwekkende lijst nevenfuncties. Vorig jaar kwamen daar vragen over, omdat hij voorzitter is van het bestuur van toneelgezelschap Dood Paard. Dat ontvangt subsidie van de gemeente. Nederveen zag er aanvankelijk geen probleem in, maar om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, kreeg fractievoorzitter Eric van der Burg de kunstsubsidies in portefeuille. (ADDIE SCHULTE)

Foto Jan van Breda. Website: www.janvanbreda.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden