Voorman Pegida opgepakt tijdens protest bij Stopera

Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld is zaterdagmiddag aangehouden omdat hij tijdens zijn toespraak op het plein voor de Stopera een hakenkruis toonde.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt opgepakt. Beeld ANP
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt opgepakt.Beeld ANP

De politie Amsterdam laat weten dat hij eerst nog een waarschuwing had gekregen, maar die aanwijzing niet had opgevolgd. De gemeente had van tevoren gezegd dat nazisymbolen verboden zijn.

Wagensveld haalde tegenover zijn toehoorders herhaaldelijk uit naar burgemeester Eberhard van der Laan, die hij ervan betichtte een 'leugenaar' te zijn en Pegida in een ''rechts hoekje'' te plaatsen. Direct na de aanhoudig van Wagensveld werd de sfeer boosaardiger. Terwijl zijn echtgenote het woord nam, scandeerde de toehoorders: "Edwin, Edwin, Edwin!"

"Kijk hier maar eens rond Van der Laan, wij zijn doorsnee Nederlanders, die u wegzet als nazi's", aldus de spreekster.

undefined

Grimmig

Pegida demonstreerde zaterdag vanaf 13.00 uur voor de Stopera tegen "de islamisering van Europa" en de komst van vluchtelingen. De sfeer werd kort na de start van de bijeenkomst al snel grimmig, zo meldt onze verslaggever.

Veel aanwezigen droegen een varkenskop, waarmee Wagensveld vorige week in Ede werd gearresteerd. Rond half vier begon de politie met het ontruimen van het plein, demonstranten werden door politiemensen te paard via de Blauwbrug naar bussen begeleid die hen naar de verschillende stations brachten.

Hoeveel mensen er precies bij de demonstatie aanwezig zijn geweest is nog onduidelijk, maar de politie heeft al zeker tientallen mensen de toegang tot het plein voor de Stopera ontzegd. Ook stond de Blauwbrug helemaal vol met toeschouwers.

De politie hield bovendien alle tegendemonstranten tegen. Aan de overkant van de Amstel stond een groepje met een spandoek met daarop de tekst 'refugees welcome' (vluchtelingen welkom). Recht tegenover hen bij de Stopera reageerden Pegida-aanhangers met de tekst 'Mohammed niet welkom'.

Powned
Volgens verslaggever en presentator Rutger Castricum kregen een verslaggeefster en cameraman van zijn omroep klappen en werden ze bekogeld met een verfbom. Powned heeft aangifte gedaan.

Voor- en tegenstanders van Pegida aan weerszijden van de Amstel. Beeld Joep School
Voor- en tegenstanders van Pegida aan weerszijden van de Amstel.Beeld Joep School

'Revanche'

Het is de tweede actie van de anti-islambeweging in de stad in korte tijd. Op 6 februari verliep de eerste demonstratie grillig. Nadat bij de Stopera een verdacht pakketje (dat achteraf vuurwerk bleek te bevatten) werd gevonden, moest toen worden uitgeweken naar een andere locatie en burgemeester Van der Laan besloot toen het onrustige protest voortijdig te laten stoppen.

Zaterdag wilde Pegida eigenlijk 'revanche' nemen door voor de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht te gaan demonstreren. Dat is echter door de gemeente verboden.

Net als bij het vorige protest waren ook zaterdag harde voorwerpen taboe en was het verboden voorwerpen in brand te steken, het gezicht te bedekken of symbolen van organisaties als IS en Hamas en hakenkruisen te tonen. Dat liet de gemeente, waarbij geen officiele tegendemonstraties zijn geregistreerd, eerder deze week al weten.

Aanhangers van Pegida kwamen uit solidariteit met voorman Wagensveld met varkenskoppen naar de demonstratie in Amsterdam. Beeld ANP
Aanhangers van Pegida kwamen uit solidariteit met voorman Wagensveld met varkenskoppen naar de demonstratie in Amsterdam.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden