Voormalige Kas Bank krijgt mogelijk ingang aan de Kalverstraat

De nieuwe eigenaar van de Kas Bank op de Nieuwezijds Voorburgwal wil het historische pand voorzien van winkels en de hoofdentree verplaatsen naar de andere kant, de Kalverstraat.

Jasper Piersma
Het pand van de Kas Bank, nu nog met de ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Beeld Google Streetview
Het pand van de Kas Bank, nu nog met de ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal.Beeld Google Streetview

Vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep kocht het pand op nummer 225 onlangs van de Kas Bank. De bank blijft nog tot eind 2017 huurder van het pand, om daarna te verhuizen naar een nog onbekende locatie.

Kroonenberg is ook eigenaar van verschillende panden in de Kalverstraat, aan de andere kant van het gebouw, en heeft plannen de hoofdingang in de drukke winkelstraat te maken. "Dat is een betere entree dan de Nieuwezijds Voorburgwal," meent Lesley Bamberger, directeur van Kroonenberg.

Plannen
Toch moet de ingang aan de andere kant wel behouden blijven. "Zo hopen we ook de Nieuwezijds meer aanzien te geven." Kroonenberg benadrukt wel dat de plannen nog besproken moeten worden met de gemeente. Ook wordt er nog gezocht naar een of meerdere huurders.

Volgens Bamberger moet er naast winkelruimte, ook plek blijven voor kantoren in het pand. Ook zit er onderin het gebouw een parkeergarage.

Rellen
Het kantoorgebouw, met een oppervlakte van bijna 12.000 vierkante meter, werd in 1928 in opdracht van de Telegraaf gebouwd en bood plaats aan de drukkerij en redactie. In 1966 was het pand toneel van de zogenaamde Telegraafrellen, waarbij boze bouwvakkers voor de deur voor gevechten zorgden en ook het gebouw zelf bestormden.

De Kas Bank verhuisde eerder uit hun voormalige hoofdkantoor in de Spuistraat. Daar zit nu een hotel en kunstwinkel X Bank.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden