Update

Voormalig verdachte Schipholbrand eist ruim 6,5 ton

Ahmed Al-J. die jarenlang is vervolgd voor de Schipholbrand, eist een schadevergoeding van 663.700 euro van de staat. Dat hebben zijn advocaten Raymond Frijns en Eduard Damman dinsdag aan het ANP laten weten. Het hof buigt zich 14 januari over het verzoek, meldde Frijns.

Beeld anp

De Libiër werd in maart definitief vrijgesproken van opzettelijke brandstichting in het cellencomplex op Schiphol. De verwoestende brand op 27 oktober 2005 kostte elf mensen het leven. Al-J. schoot een shagje weg richting het voeteneind van het bed waar hij op lag.

Het OM meende dat er op z'n minst sprake was van schuld van Al-J. en waarschijnlijk ook van opzet. Maar het gerechtshof in Den Haag sprak hem vrij, want van opzet was geen sprake.

Brandstichting
De Libiër was eerder door het hof in Amsterdam nog wel veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor brandstichting, maar de Hoge Raad oordeelde dat de zaak over moest.

De advocaten vinden dat 'de uitzonderlijke omstandigheden' een forse schadevergoeding rechtvaardigen. Zo zat Al-J. in totaal 514 dagen in voorlopige hechtenis. Deze voorlopige hechtenis werd 892 dagen geschorst, maar daaraan zaten wel 'verschillende vrijheidsbeperkende voorwaarden'.

Coma
Al-J. liep door de brand zwaar letsel op en lag een tijd in coma. Hij zou tegen het advies van medische deskundigen in vlak na het ontwaken uit coma langdurig en meerdere keren zijn gehoord. Ook zat hij volgens zijn advocaten in een zogeheten individueel regime, dat inhoudt dat hij geen contact met andere gevangenen had en was onderworpen aan 24-uurs cameratoezicht.

Advocaat Frijns zegt dat het Openbaar Ministerie hem heeft laten weten om Al-J. 'in het geheel geen schadevergoeding toe te kennen'. Een woordvoerster van het OM kan dat niet bevestigen. Ze zegt voorafgaand aan de zitting niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan, om een discussie buiten de rechtszaal te voorkomen.

Al-J. werd als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Libië. Daar woont hij nu nog steeds, maar zijn advocaat Anja van den Akker probeert alsnog een verblijfsvergunning voor hem te regelen.

De reconstructiefilm Schipholbrand die de Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte.Beeld anp
Betrokkenen en nabestaanden in 2010 bij Schiphol-Oost voor de vijfde en laatste maal samen om de slachtoffers van de Schipholbrand te herdenken.Beeld anp

De zaak sleept al ruim 8 jaar. De belangrijkste data van de Schipholbrand op een rij:

27 oktober 2005: een nachtelijke brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kost het leven aan 11 illegalen die wachten op uitzetting.

7 november: de marechaussee houdt in het brandwondencentrum in Beverwijk de dan 25-jarige Libiër Ahmed al-J. aan. Hij zou de brand opzettelijk hebben aangestoken.

21 september 2006: een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevat ongezouten kritiek op onder meer de brandveiligheid van het cellencomplex op Schiphol. De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) stappen op.

29 mei 2007: het OM eist 5 jaar gevangenisstraf tegen Al-J. Hij zou de brand hebben veroorzaakt door in zijn cel een brandende sigarettenpeuk weg te schieten.

15 juni: de rechtbank in Haarlem veroordeelt Al-J. tot 3 jaar gevangenisstraf. Hij heeft 'welbewust het risico aanvaard' dat er brand zou uitbreken. Al-J. gaat in beroep.

14 augustus 2009: het OM eist in hoger beroep een straf van 2 jaar en 24 dagen. Dat is even lang als het voorarrest van Al-J.

3 september: het hof in Amsterdam vindt Al-J. wel schuldig aan de brand, maar niet aan de dood van zijn medegedetineerden. Hij krijgt 1,5 jaar cel en hoeft niet meer de gevangenis in.

15 september: Al-J. wordt rond deze datum als ongewenst vreemdeling het land uitgezet.

5 november 2010: advocaat-generaal bij de Hoge Raad A. Machielse adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen.

14 december: de Hoge Raad verwijst de zaak naar het hof in Den Haag. Het hof in Amsterdam had het verzoek een deskundige te benoemen niet zomaar mogen afwijzen. De deskundige kon volgens de Hoge Raad belangrijk zijn voor het beantwoorden van de vraag of sprake was van opzettelijke brandstichting.

3 november 2011: er wordt opnieuw onderzocht of de brand kon ontstaan door een weggeschoten shagje. Het hof in Den Haag wil verder eerst vaststellen of sprake was van schuld of opzet van Al-J. en pas daarna de zaak eventueel verder behandelen.

13 februari 2013: Het OM vindt dat er wel sprake is van opzet bij Al-J.

1 maart: Het gerechtshof spreekt Al-J vrij. Het is zo moeilijk om met het wegschieten van een shagje brand te stichten dat van opzet geen sprake is. Onvoorzichtigheid hoeft niet altijd tot straf te leiden, vindt het hof.

15 maart: Het OM legt zich neer bij de vrijspraak van Al-J. Met het besluit van justitie om geen cassatie in te stellen, is de vrijspraak van Al-J. onherroepelijk geworden.

24 december: De advocaten maken bekend dat Al-J. een schadevergoeding van 663.700 euro eist.

Ex-Minister Hirsch Ballin (r) en Verdonk tijdens het slotdebat over de Schipholbrand.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden