Voormalig UvA-studenten openen publiek natuurlab in Oost

Oud-studenten en een docent biologie aan de Universiteit van Amsterdam openen zaterdag een publiek toegankelijk natuurlaboratorium: Anna's Tuin en Ruigte.

Hannah Stöve
Vrijwilligers werken aan de aanleg van de tuin. Beeld Sylvia de Vlaming
Vrijwilligers werken aan de aanleg van de tuin.Beeld Sylvia de Vlaming

Drie jaar geleden opperden de studenten het plan om het toen nog braakliggende terrein op het Science Park, dat pal naast de bètafaculteit ligt, in beheer te nemen om onderzoek te doen. Ook wilden ze de groenstrook openstellen voor Amsterdammers.

De gemeente was zo gecharmeerd van het idee dat die nieuwe sloten groef, de bodem ophoogde en een nieuwe brug liet bouwen. Het gebied op het Science Park werd Anna's Tuin en Ruigte gedoopt, een verwijzing naar de Anna Hoeve, de oude boerderij die nog op het Science Park staat.

Inmiddels hebben de oprichters verschillende permaculturen aangelegd, gebiedjes waar voedsel wordt verbouwd op een duurzame manier waarbij verschillende planten elkaar helpen. Zo worden bepaalde gewassen gebruikt om konijnen op een natuurlijke manier van de groentes weg te houden, en moeten wallen bescherming bieden tegen de wind. De verbouwde groentes zullen straks op de kaart van het nabijgelegen café-restaurant Polder komen te staan.

Er wordt al volop onderzoek bedreven, onder meer naar het mineraal olivijn als bemester. De oud-studenten houden de groei van de vegetatie daarbij nauwkeurig in de gaten met drones.

Appie-moestuintjes
Vanaf dit weekend kunnen bezoekers ook een kijkje nemen op het land en de permaculturen aanschouwen. Met behulp van informatieborden valt er van alles te leren over de planten, dieren en insecten op het land. De ijsvogel, ooievaar en hermelijn zijn er al gespot. In de toekomst wil een imker een bijenkast neerzetten.

Wetenschappers zullen regelmatig aanwezig zijn om uitleg te geven en de studenten zijn ook van plan excursies te organiseren. Voor kinderen is er een speurtocht: bij restaurant Polder kunnen zij een rugzakje ophalen met een kaart, vergrootglas en verrekijker en Anna's Tuin en Ruigte verkennen.

Tijdens de feestelijke opening aanstaande zaterdag is er ook van alles te doen. Een cursus pesto maken met planten uit de tuin bijvoorbeeld, beestjes determineren met hulp van een hoogleraar of een eigen bijenhotel leren bouwen. Wie nog zonder schuldgevoel van z'n Appie-moestuintjes af wil, kan ze ter plekke planten.

Anna's Tuin en Ruigte wordt 20 mei tussen van 15.00 en 19.00 uur geopend. Daarna is het landgoed dagelijks gratis te bezoeken.

De tuin in vogelvlucht. Beeld Sylvia de Vlaming
De tuin in vogelvlucht.Beeld Sylvia de Vlaming
De tuin in aanleg. Beeld Sylvia de Vlaming
De tuin in aanleg.Beeld Sylvia de Vlaming
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden