Voormalig UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning weer aan het werk

Louise Gunning heeft een nieuwe baan. Ze moet richting geven aan de wetenschap in de komende jaren, als voorzitter van de zogeheten Nationale Wetenschapsagenda.

Redactie
Gunning in februari vorig jaar voor een menigte boze studenten bij het Maagdenhuis Beeld anp
Gunning in februari vorig jaar voor een menigte boze studenten bij het MaagdenhuisBeeld anp

Dat is dinsdag bekendgemaakt. Ze volgt Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan op, die de agenda tot november leidden.

Gunning stapte in april op als bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam. Dat gebeurde na wekenlange protesten van studenten en docenten, die het Maagdenhuis bezet hielden. Ze wilden meer democratie en transparantie op de universiteit. 'We zijn van mening dat ze zeer deskundig is en dat het gebeuren in Amsterdam haar niet zal beletten', zegt een woordvoerster van de agenda.

Gunning is momenteel hoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam. Daar blijft ze ook werken, maar de Wetenschapsagenda vergoedt de universiteit één dag in de week.

De wetenschapsagenda is een project van de universiteiten, hogescholen, universitaire medische centra, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, werkgeversverbond VNO-NCW, MKB-Nederland en onderzoeksinstellingen als TNO.

De agenda presenteerde in november 140 grote vragen aan de wetenschap. Hoe kunnen we rivieren, meren, zeeën en oceanen bijvoorbeeld gebruiken om energie op te wekken? Kan aftakeling van het zenuwstelsel worden tegengegaan? Hoe is leven ontstaan? Nu is het aan de wetenschappers om samen te werken en antwoorden op die vragen te zoeken, en Gunning is degene die dat moet leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden